Drożdże rozkrusz i zmieszaj z cukrem i letnim mlekiem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W dużej misie umieść mąkę, cukier, olej i syrop. Dodaj jajko oraz rozczyn drożdżowy - wyrób gładkie ciasto (ja dodałam jeszcze odrobinę różowego koloru, aby kolor ciasta był bardziej intensywny).
300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 30 ml syropu malinowego, 30 ml oleju
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
Jak zrobić nadzienie malinowe do bułeczek
Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i odrobinę wody - zagotuj aż owoce się rozpadną.
ok 150 g malin, 1-2 łyżki cukru
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niedużą ilością wody i dodaj do gotujących się malin, mieszaj energicznie, aż owoce zgęstnieją (jak kisiel). Odstaw do ostudzenia.
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Malinowe bułeczki serca - wykonanie
Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
Posmaruj wierzch ciasta malinami.
Zwiń ciasto od strony dłuższego boku tylko zawijając tylko do połowy ciasta.
Zawiń ciasto z drugiej strony.
Oba wałeczki ciasta mają się ze sobą stykać.
Za pomocą nici lub ostrego noża podziel ciasto na kawałki o szerokości około 2-3 cm (mi wyszło 9 bułeczek) - może być przy tym trochę brudno.
Ułóż bułeczki tak aby stały - dół serduszek wyciągnij i nadaj bułeczkom kształt serc.
Przykryj formę z bułeczkami folią spożywczą i zostaw na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół) i wstaw bułeczki do pieczenia. piecz je około 15 minut (jeśli pieczesz je w formie, to wydłuż czas do 20 minut).
Po upieczeniu bułeczki ostudź zanim polejesz je lukrem.
Aby zrobić lukier przesyp cukier puder do miseczki i wlewaj do niej po trochu syrop malinowy i dokładnie mieszaj.