Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Migdałowe ciasto z ricottą przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasto migdałowe z serkiem ricotta i orzeźwiającą cytryną.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
10
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Kalorie
365
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowana masłem i wysypana bułką tartą/mąką pszenną.
Składniki
składniki na włoskie ciasto z ricottą
250
g
serka ricotta
200
g
cukru
(użyłam trzcinowy - 1 szklanka)
sok z połowy cytryn
skórka z dwóch cytryn
2
jajka
(rozmiar L)
2
łyżki
oliwy z oliwek
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
50
g
mielonych migdałów
(ok 0,5 szklanki)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
ok 30-50
g
migdałow
(posiekanych lub płatków )
Instrukcja
Jak zrobić włoskie ciasto z ricottą
W misce zmieszaj razem ricottę i cukier.
250 g serka ricotta,
200 g cukru
Dodaj jajka i wymieszaj.
2 jajka
Dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny - wymieszaj.
sok z połowy cytryn,
skórka z dwóch cytryn
Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj.
2 łyżki oliwy z oliwek
Przez sitko przesiej do miski mąkę, migdały i sodę.
150 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wymieszaj wszystko krótko mieszadłem lub łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Posyp wierzch ciasta migdałami.
ok 30-50 g migdałow
Piecz ciasto migdałowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz wskazówki pod przepisem dla ewentualnych zamienników.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
365
kcal
Weglowodany:
45
g
Białko:
10
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
ciasto migdałowe, ciasto z ricottą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!