Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Migdałowe ciasto z ricottą przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste ciasto migdałowe z serkiem ricotta i orzeźwiającą cytryną.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
55
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Kalorie
365
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowana masłem i wysypana bułką tartą/mąką pszenną.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na włoskie ciasto z ricottą
250
g
serka ricotta
200
g
cukru
(użyłam trzcinowy - 1 szklanka)
sok z połowy cytryn
skórka z dwóch cytryn
2
jajka
(rozmiar L)
2
łyżki
oliwy z oliwek
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
50
g
mielonych migdałów
(ok 0,5 szklanki)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
ok 30-50
g
migdałow
(posiekanych lub płatków )
Instrukcja
Jak zrobić włoskie ciasto z ricottą
W misce zmieszaj razem ricottę i cukier.
250 g serka ricotta,
200 g cukru
Dodaj jajka i wymieszaj.
2 jajka
Dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny - wymieszaj.
sok z połowy cytryn,
skórka z dwóch cytryn
Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj.
2 łyżki oliwy z oliwek
Przez sitko przesiej do miski mąkę, migdały i sodę.
150 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wymieszaj wszystko krótko mieszadłem lub łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Posyp wierzch ciasta migdałami.
ok 30-50 g migdałow
Piecz ciasto migdałowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz wskazówki pod przepisem dla ewentualnych zamienników.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
365
kcal
Weglowodany:
45
g
Białko:
10
g
Tłuszcz:
13
g
Słowo kluczowe
ciasto migdałowe, ciasto z ricottą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!