Migdałowe ciasto z ricottą
Przepis na włoskie ciasto migdałowe z serkiem ricotta
Zapraszam Cię do odkrycia niezwykłego przepisu na włoskie migdałowe ciasto z ricottą, które rozpieszcza podniebienie delikatnym, lekko cytrynowym aromatem. To ciasto jest nie tylko niezwykle smaczne, ale także bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nawet bez użycia miksera. Dzięki moim wskazówkom krok po kroku, które znajdziesz w przepisie, każdy będzie w stanie przygotować to pyszne ciasto w swojej kuchni. Upiecz ze mną to pyszne ciasto i zaskocz swoich bliskich tym wyjątkowym włoskim smakołykiem!
Spis treści
- Włoskie migdałowe ciasto z ricottą przepis krok po kroku
- Co to jest ciasto migdałowe z ricottą?
- Składniki potrzebne do przygotowania ciasta migdałowego z ricottą
- Jak przygotować ciasto migdałowe z ricottą – wskazówki
- Ile kcal ma migdałowe ciasto z ricottą?
- Jak przechowywać włoskie ciasto migdałowe?
- Polecane przepisy na ciasta z ricottą
Włoskie migdałowe ciasto z ricottą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie w przygotowaniu ciasta, to koniecznie wypróbuj ten tradycyjny przepis.
Migdałowe ciasto z ricottą przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm. wyłożona papierem do pieczenia, lub posmarowana masłem i wysypana bułką tartą/mąką pszenną.
Składniki
składniki na włoskie ciasto z ricottą
- 250 g serka ricotta
- 200 g cukru (użyłam trzcinowy – 1 szklanka)
- sok z połowy cytryn
- skórka z dwóch cytryn
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 50 g mielonych migdałów (ok 0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 30-50 g migdałow (posiekanych lub płatków )
Instrukcja
Jak zrobić włoskie ciasto z ricottą
- W misce zmieszaj razem ricottę i cukier.250 g serka ricotta, 200 g cukru
- Dodaj jajka i wymieszaj.2 jajka
- Dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny – wymieszaj.sok z połowy cytryn, skórka z dwóch cytryn
- Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj.2 łyżki oliwy z oliwek
- Przez sitko przesiej do miski mąkę, migdały i sodę.150 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Wymieszaj wszystko krótko mieszadłem lub łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
- Posyp wierzch ciasta migdałami.ok 30-50 g migdałow
- Piecz ciasto migdałowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest ciasto migdałowe z ricottą?
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto migdałowe przygotowane z serkiem ricotta i orzeźwiającą cytryną. Podobne ciasto robiła na instagramie Pasta Queen i od razu zaciekawił mnie ten przepis. Niestety autorka nie podała dokładnego przepisu na tą wersję ciasta, więc musiałam sama trochę pokombinować. Na kanale you tube jest jej przepis na lemon ricotta cake, ale on nie zawiera mielonych migdałów w przeciwieństwie do przepisu z instagrama. Dlatego tu przedstawiam moją wersję tego niezwykłego ciasta.
Pochodzenie ciasta migdałowego z ricottą
To ciasto migdałowe pochodzi z Włoch i jest nawet często podawane nie tylko na deser, ale również na śniadanie w towarzystwie kawy. Ciasto jest tak szybkie do przygotowania, że można je przygotować rano i zjeść jeszcze na ciepło na smaczne i do tego pożywne śniadanie.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta migdałowego z ricottą
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które są łatwo dostępne w większych marketach albo w dyskontach. Podstawą ciasta jest oczywiście włoski serek ricotta.
Główne składniki: migdały i ricotta
Ricotta to miękki, niedojrzewający ser twarogowy wywodzący się z Włoch. Ten serek nie jest jeszcze tak bardzo popularny jak inny włoski serek – mascarpone, dlatego możesz mieć problem z kupieniem go w mniejszych sklepach. Bez problemu dostaniesz go za to w większych marketach, jest też bardzo często dostępny w Lidlu. W Biedronce rzadko na niego trafiam, chyba że jest tydzień włoski.
Migdały potrzebne do tego ciasta występują tu w dwóch postaciach. Po pierwsze mielone migdały (nazywane również mąką migdałową) oraz migdały siekane lub płatki migdałowe do posypania wierzchu ciasta. Mielone migdały możesz zrobić sama/am – wystarczy zmielić na drobno migdały. Jeśli użyjesz blanszowane migdały (bez skórki), to ciasto będzie miało ładny jasny kolor. Ale nic się nie stanie jeśli użyjesz nieblanszowane mielone migdały.
Dodatkowe składniki do ciasta migdałowego
Poza serkiem ricotta i migdałami, do ciasta będziesz potrzebować cukier. Pasta Queen poleca tu cukier brązowy, ja wybrałam cukier trzcinowy. Cukier brązowy to zwykły biały cukier, który jest zabarwiony karmelem. Możesz też użyć zwykły cukier, jeśli nie masz cukru trzcinowego, czy też brązowego.
Dla orzeźwiającego smaku do ciasta dodana jest cytryna. Ja starłam skórkę z jednej bardzo dużej cytryny – jeśli masz mniejsze owoce, to zetrzyj skórkę z dwóch sztuk. Poza tym wyciśnij sok z połowy cytryny i go również dodaj do ciasta.
Soda oczyszczona – autorka przygotowała ciasto na sodzie oczyszczonej – potrzeba jej tu 1 łyżeczkę. Jeśli nie masz sody, to możesz zastąpić ją zwykłym proszkiem do pieczenia – jego użyj 2 lekko czubate łyżeczki. Soda oczyszczona działa dużo silniej niż proszek do pieczenia, dlatego jego trzeba używać więcej.
Jak przygotować ciasto migdałowe z ricottą – wskazówki
Jak pisałam już wcześniej do przygotowania tego migdałowego ciasta z ricottą nie potrzebujesz nawet miksera. Za to potrzebujesz większą miskę, coś do mieszania, sitko i wyciskarkę do cytrusów. Zacznij od dokładnego zmieszania serka ricotta z cukrem – gdy będziesz już mieć jednolitą masę, to dodaj do miski skórkę startą z cytryny oraz sok cytryny, dodaj dwa jajka, trochę oliwy z oliwek i zmieszaj wszystko razem. Przesiej do miski przez sito mąkę pszenną (ja tu użyłam mąkę tortową typ 450), mielone migdały oraz sodę. Wymieszaj razem i ciasto gotowe! Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia o średnicy około 22 cm, posyp po wierzchu posiekanymi migdałami albo płatkami migdałowymi i upiecz.
Zobacz również mój krótki film video, na którym pokazuję jak ja przygotowałam to pyszne ciasto.
Jak upiec idealne ciasto migdałowe z ricottą?
Migdałowe ciasto z ricottą piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół). Możesz też piec na termoobiegu, ale wtedy obniż temperaturę pieczenia do 170 stopni. Ciasto piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka. Ciasto podczas pieczenia może mieć lekko zapadnięty środek, ale jeśli patyczek włożony do środka jest po wyjęciu czysty, to ciasto jest upieczone. Ciasto możesz podać już po lekkim ostudzeniu. Wtedy polecam je dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Ile kcal ma migdałowe ciasto z ricottą?
W przepisie podałam, że 100 g ciasta migdałowego ma trochę ponad 360 kcal. Za to przy podziale ciasta na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał około 213 kalorii (węglowodany 26 g, tłuszcz 8 g, białka 6 g), więc kawałek tego ciasta w towarzystwie kawy to nie takie strasznie kaloryczne ciasto. Można zjeść bez wyrzutów sumienia!
Jak przechowywać włoskie ciasto migdałowe?
Ciasto z serkiem ricotta może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Ciasto dzięki serkowi i mielonym migdałom jest fajnie wilgotne i nie obsycha. Ale dobrze jest je trzymać pod przykryciem, albo w szczelnym pojemniku, aby zapewnić mu świeżość na jak najdłuższy czas. Ciasto możesz również zamrozić. Wtedy ostudź je zupełnie, owiń folią, albo przełóż do grubego woreczka do mrożenia i schowaj do zamrażarki. Tam może przebywać około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ten przepis zachęci ciebie do upieczenia tego niezwykle pysznego włoskiego ciasta. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem. Koniecznie też zobacz inne moje przepisy na pyszne desery i dania z kuchni włoskiej.
Polecane przepisy na ciasta z ricottą
Wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta i różne wypieki przygotowane z serkiem ricotta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na włoskie ciasto z ricottą
Zapraszam do odkrycia mojego niezwykle aromatycznego przepisu na włoskie migdałowe ciasto z ricottą, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. To wyjątkowe ciasto łączy w sobie delikatny smak migdałów z kremową konsystencją ricotty, a lekko cytrynowy aromat dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Przygotowanie tego smakołyku jest niezwykle proste i szybkie, a dzięki precyzyjnym wskazówkom krok po kroku, które znajdziesz w moim przepisie, każdy może z łatwością stworzyć ten wyjątkowy deser w swojej kuchni. Ponadto, dodane do przepisu zdjęcia i film wideo z przygotowań, sprawią, że przygotowanie tego ciasta będzie czystą przyjemnością. Upiecz ze mną to pyszne ciasto i odkryj nowy ulubiony włoski przysmak!