Krok 1 - przygotowanie czekolady do kremu z białej czekolady
Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody (daj jej tyle, aby zakryła żelatynę) i odstaw na kilka minut, aby napęczniała.
1 łyżeczka żelatyny
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, aż będzie gorąca - ale nie musi być wrząca.
200 ml śmietany kremówki
Dodaj do śmietany połamaną czekoladę, poczekaj około 2 minuty i dokładnie wymieszaj rozmiękczoną czekoladę z kremówką aż otrzymasz gładką polewę.
300 g białej czekolady
Podgrzej żelatynę aby stała się płynna i wlej ją do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj.
Przykryj wierzch czekolady folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu i ostudź. Schłodzoną czekoladę schowaj do lodówki przynajmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - przygotowanie waniliowych babeczek
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i solą.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią na białą i puszystą masę - ja miksuję je przez kilka minut.
70 g masła, 150 g cukru pudru, ekstrakt z wanilii
Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i łyżce przesianej mąki - zmiksuj krótko - tylko do połączenia składników.
3 jajka
Dodaj do miski jogurt naturalny i krótko zmiksuj.
150 g jogurtu naturalnego
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia składników.
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - mniej więcej do 3/4 wysokości.
Piecz babeczki waniliowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w trybie góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Babeczki po upieczeniu ostudź.
Krok 3 - przygotowanie kremu z białej czekolady do babeczek
Schłodzoną masę czekoladową przełóż do większej miski.
Dodaj zimny serek mascarpone.
250 g serka mascarpone
Zmiksuj razem czekoladę z serkiem na wysokich obrotach miksera aż uzyskasz gęsty krem.
Przełóż krem czekoladowy do woreczka cukierniczego i udekoruj nim babeczki waniliowe.