35 g mąki pszennej, 35 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka gorzkiego kakao
Białka zmiksuj razem z cukrem aż otrzymasz gęstą i białą pianę - podobną jak do bezy.
2 białka, 100 g cukru
Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.
2 żółtka
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Przełóż biszkopt do przygotowanej foremki.
Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź i oderwij od papieru do pieczenia.
Krok 2 - przygotowanie musu z gorzkiej czekolady
Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody - daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę - i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
1,5 łyżeczki żelatyny
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca.
200 ml śmietany kremówki
Dodaj do śmietany połamaną czekoladę i wymieszaj na gładką polewę.
200 g gorzkiej czekolady
Żelatynę krótko podgrzej (jeśli nie wiesz jak, to sprawdź moje wskazówki pod przepisem) i dodaj do rozpuszczonej czekolady - dokładnie wymieszaj.
Ostudź czekoladę w temperaturze pokojowej.
Zimną kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
200 ml śmietany kremówki
Połącz bitą śmietanę z ostudzoną czekoladą i delikatnie wymieszaj.
Ułóż biszkopt na paterze lub płaskim talerzu i zamknij na nim obręcz tortownicy, albo specjalny rant. Możesz też nasączyć biszkopt przed nałożeniem musu.
Nałóż mus czekoladowy na biszkopt i schowaj całość do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotuj mus truskawkowy.
Krok 3 - przygotowanie musu truskawkowego
Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody - daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę - i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Zmiksuj blenderem około 60 g truskawek.
ok 180 g truskawek
Przetrzyj zmiksowane truskawki prze sito, tak aby pozbyć się większych kawałków i pestek. Odmierz 60 ml (1/4 szklanki) musu truskawkowego.
Wlej do miski śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę oraz mus truskawkowy.
50 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
Podgrzej razem całość w mikrofalówce przez około 1-2 minuty i dokładnie wymieszaj.
Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do masy czekoladowej - dokładnie wymieszaj.
Ostudź całość w temperaturze pokojowej.
Zimną kremówkę zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
200 ml śmietany kremówki
Dodaj do bitej śmietany ostudzoną białą czekoladę z truskawkami oraz jeśli chcesz odrobinę barwnika (aby mus nabrał ładnej różowej barwy - ja go dodałam trochę) - wymieszaj delikatnie.
różowy barwnik spożywczy
Dodaj do musu drobno pokrojone truskawki - około 120 g - możesz użyć więcej.
Wyłóż mus truskawkowy na mus czekoladowy i schowaj całość ponownie do lodówki na około 30 minut.
Krok 4 - przygotowanie musu z białej czekolady
Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody - daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę - i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
2 łyżeczki żelatyny
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę i jak będzie gorąca dodaj do niej posiekaną białą czekoladę - wymieszaj aż otrzymasz gładką polewę.
50 ml śmietany kremówki, 200 g białej czekolady
Żelatynę krótko podgrzej i dodaj do masy czekoladowej - dokładnie wymieszaj. Ostudź w temperaturze pokojowej.
Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę na gęstą bitą śmietanę.
250 ml śmietany kremówki
Dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
Wyłóż mus z białej czekolady na mus truskawkowy i schowaj całość do lodówki przynajmniej na 4 godziny.
Krok 5 - przygotowanie polewy czekoladowej
Śmietanę kremówkę podgrzej aż będzie gorąca (jeśli używasz gorzką czekoladą to podgrzej 100ml, a jeśli mleczną to 50ml).
50-100 ml śmietany kremówki
Dodaj do niej połamaną czekoladę i wymieszaj aż otrzymasz gładką polewę.