Składniki na ciasto zagnieć razem na gładkie ciasto - jeśli ciasto nie chce się połączyć władną całość możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody lub śmietany.
115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko
Ciasto wyjmij na blat kuchenny i cienko rozwałkuj na wielkość foremki.
Wylep dokładnie ciastem foremkę i schowaj ją do lodówki na około godzinę - tak aby ciasto się schłodziło.
Na schłodzone ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia.
Wysyp na papier suchy groch/fasolę albo specjalne kulki ceramiczne do pieczenia i podpiecz tak ciasto przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół).
Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem.
Posmaruj ciasto masą kajmakową.
ok 100 g masy kajmakowej
Krok 2 - przygotowanie masy kokosowej na mazurka
W misie zmiksuj razem jajka i cukier puder, aż nabiorą puszystości.
2 jajka, 70 g cukru pudru
Wlej śmietanę kremówkę i krótko zmiksuj.
40 ml śmietany kremówki
Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj masę łyżką.
200 g wiórek kokosowych
Przełóż masę kokosową na mazurka i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
Krok 3 - pieczenie mazurka kokosowego
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni (w trybie góra/dół) i wstaw formę z mazurkiem.
Piecz mazurka przez około 40 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem możesz go dodatkowo posypać cukrem pudrem i dodać świąteczne dekoracje.