Odstaw na około 15 minut do naciągnięcia i lekkiego ostudzenia.
Krok 2 - przygotowanie babeczek hibiskusowych
Przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misie zmiksuj razem cukier i masło aż otrzymasz napuszoną i jasną masę.
100 g masła, 150 g cukru pudru
Dodaj pojedynczo jajka z łyżką mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
2 jajka
Przelej przez sitko zaparzony hibiskus oraz dodaj sok cytrynowy (jeśli używasz) i krótko zmiksuj.
1-2 łyżeczki soku cytrynowego
Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia składników.
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Krok 3 - pieczenie babeczek hibiskusowych
Formę z babeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół).
Piecz babeczki przez około 20 minut - do suchego patyczka - patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty - wtedy babeczki są dobrze upieczone.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krok 4 - przygotowanie masy hibiskusowej
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.
150 ml śmietany kremówki
Do gorącej śmietany wsyp suszony hibiskus i wymieszaj - odstaw na kilkanaście minut - co jakiś czas przemieszaj.
ok 0,5 szklanki suszonego hibiskusa
Wyjmij wszystkie kawałki hibiskusa - staraj się go odsączyć od kremówki.
Krok 5 - przygotowanie kremu hibiskusowego na babeczki
Ponownie podgrzej śmietanę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną białą czekoladę - wymieszaj do rozpuszczenia.
100 g białej czekolady
Dokładnie ostudź masę - możesz ją schować do lodówki.
Przełóż do większej miski serek mascarpone, dodaj zimną czekoladę i zimną kremówkę.
250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki
Zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęsty krem.
Jeśli chcesz nadać kremowi ładniejszy różowy kolor, to możesz dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego (ja dodawałam).
barwnik spożywczy
Krok 6 - dekorowanie babeczek kremem
Przełóż krem do woreczka cukierniczego i udekoruj nim wierzch babeczek.