Pyszne babeczki hibiskusowe
Przepis na herbaciane babeczki z kremem z hibiskusem i białą czekoladą
Oto prosty przepis na wyjątkowe babeczki hibiskusowe, które wzbogacone są smakiem i aromatem naparu z hibiskusa oraz udekorowane pysznym krem z białą czekoladą i hibiskusem. Te herbaciane babeczki stanowią wspaniały i lekki deser idealny na specjalne okazje, ale również na weekendowy deser w gronie najbliższych. Spróbuj tego wyjątkowego połączenia smaków i zaskocz swoich bliskich i gości!
Spis treści
- Proste babeczki hibiskusowe z kremem przepis krok po kroku
- Skąd pomysł na babeczki hibiskusowe?
- Jakie są niezbędne składniki do przygotowania babeczek z hibiskusem?
- Jak zrobić puszyste herbaciane babeczki – wskazówki
- Jak przygotować krem z hibiskusem – wskazówki
- Jak przechowywać babeczki hibiskusowe?
- Polecane przepisy na babeczki z kremem
Proste babeczki hibiskusowe z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i nieduże babeczki i lubisz wypróbowywać ich nowe smaki, to koniecznie przygotuj takie babeczki z hibiskusem i białą czekoladą.
Babeczki hibiskusowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma na babeczki lub sztywne papilotki
Składniki
składniki na babeczki hibiskusowe
- 120 ml wody (gorącej)
- 0,5 szklanki suszonego hibiskusa
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 1-2 łyżeczki soku cytrynowego (opcjonalnie)
składniki na krem hibiskusowy
- 150 ml śmietany kremówki
- ok 0,5 szklanki suszonego hibiskusa
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 100 ml śmietany kremówki (zimnej)
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Instrukcja
Krok 1 – przygotowanie naparu z hibiskusa
- Suszone kwiaty hibiskusa zalej gorącą wodą.0,5 szklanki suszonego hibiskusa, 120 ml wody
- Odstaw na około 15 minut do naciągnięcia i lekkiego ostudzenia.
Krok 2 – przygotowanie babeczek hibiskusowych
- Przesiej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- W misie zmiksuj razem cukier i masło aż otrzymasz napuszoną i jasną masę.100 g masła, 150 g cukru pudru
- Dodaj pojedynczo jajka z łyżką mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.2 jajka
- Przelej przez sitko zaparzony hibiskus oraz dodaj sok cytrynowy (jeśli używasz) i krótko zmiksuj.1-2 łyżeczki soku cytrynowego
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj na niskich obrotach miksera – tylko do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Krok 3 – pieczenie babeczek hibiskusowych
- Formę z babeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół).
- Piecz babeczki przez około 20 minut – do suchego patyczka – patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty – wtedy babeczki są dobrze upieczone.
- Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krok 4 – przygotowanie masy hibiskusowej
- Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.150 ml śmietany kremówki
- Do gorącej śmietany wsyp suszony hibiskus i wymieszaj – odstaw na kilkanaście minut – co jakiś czas przemieszaj.ok 0,5 szklanki suszonego hibiskusa
- Wyjmij wszystkie kawałki hibiskusa – staraj się go odsączyć od kremówki.
Krok 5 – przygotowanie kremu hibiskusowego na babeczki
- Ponownie podgrzej śmietanę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną białą czekoladę – wymieszaj do rozpuszczenia.100 g białej czekolady
- Dokładnie ostudź masę – możesz ją schować do lodówki.
- Przełóż do większej miski serek mascarpone, dodaj zimną czekoladę i zimną kremówkę.250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany kremówki
- Zmiksuj na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęsty krem.
- Jeśli chcesz nadać kremowi ładniejszy różowy kolor, to możesz dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego (ja dodawałam).barwnik spożywczy
Krok 6 – dekorowanie babeczek kremem
- Przełóż krem do woreczka cukierniczego i udekoruj nim wierzch babeczek.
- Możesz dodatkowo ułożyć na kremie świeże owoce.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Skąd pomysł na babeczki hibiskusowe?
Jakiś czas temu wpadły mi w oku na pinterest muffinki hibiskusowe i bardzo spodobał mi się ten pomysł. Tam autorka dodawała do ciasta na babeczki zaparzone kwiaty hibiskusa i w komentarzach doczytałam się, że wielu osobom to bardzo przeszkadzało. Dodatkowo kolor muffinek był fantastyczny, ale nierealny do osiągnięcia bez dodatku barwnika spożywczego. Dlatego ja postanowiłam zrobić swój własny przepis na babeczki hibiskusowe i postawiłam tu na wykorzystanie naparu z hibiskusa. To pozwoliło mi na pozbycie się z ciasta nieapetycznych płatków. Babeczki przed pieczeniem miały fajny i lekko różowy kolor, niestety jednak podczas pieczenia kolor się utlenił i nie były już takie różowe. Jeśli chcesz aby ich kolor był mocniejszy, to musisz dodać do ciasta odrobinę barwnika spożywczego w czerwonym lub różowym kolorze. Najlepiej sprawdzi się barwnik w żelu lub w proszku. Same babeczki wyszły smakowite i takie orzeźwiające w smaku – szczególnie z lekko hibiskusowym kremem. Wypróbuj koniecznie ten przepis i daj znać jak tobie smakowały!
Jakie są niezbędne składniki do przygotowania babeczek z hibiskusem?
Do przygotowania herbacianych babeczek i kremu z białą czekoladą będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę niezbędnych produktów oraz ewentualnych zamienników. Wszystkie te produkty dostaniesz bez problemu w większych sklepach albo dyskontach typu Lidl, Biedronka czy też Netto.
- masło – babeczki wymagają użycia miękkiego masła, będziesz go potrzebować 100 g, najlepsze będzie masło o zawartości tłuszczu 82%, ale jeśli wolisz masła typu mix, to też możesz je użyć.
- hibiskus – poszukaj suszonych kwiatów hibiskusa – w ostateczności do samych babeczek możesz użyć herbatę z hibiskusa w saszetce – użyj po dwie saszetki do babeczek i kremu (nie rozrywaj jej!)
- śmietana kremówka – do przygotowania kremu hibiskusowego będziesz potrzebować w sumie 250 ml śmietany kremówki. Ja użyłam śmietanę w kartoniku o zawartości tłuszczu 36%, możesz też użyć śmietanę typ 30%
- serek mascarpone – ten serek kupisz bez problemu w każdej Biedronce czy też Lidlu, a także w większych marketach
- biała czekolada – do kremu hibiskusowego będziesz potrzebować 100 g białej czekolady – kupując ją w sklepie zwróć uwagę na gramaturę opakowania, bo często sprzedawane są w opakowaniach po 90 a nawet 80 g
Jak zrobić puszyste herbaciane babeczki – wskazówki
Te herbaciane babeczki swoją puszystość zawdzięczają dobremu zmiksowaniu masła z cukrem. Masło musi tu być miękkie i w pokojowej temperaturze. Dlatego wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki – chociaż tak około 2 godziny wcześniej. Jajka do babeczek również powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je razem z masłem. Jeśli zapomnisz o wyjęciu jajek, to włóż je na kilka minut do gorącej wody, aby się ogrzały.
Masło zmiksuj razem z cukrem (ja tu polecam cukier puder – użyj jedną szklankę – jeśli używasz zwykły cukier kryształ, to użyj go 3/4 szklanki). Ja miksuję masło z cukrem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut. Masło ma nabrać jasnej barwy i wyraźnie się napuszyć. Za to potem miksuj ciasto już na niższych obrotach i krótko – tylko do połączenia składników. Tak aby ciasto na babeczki nie utraciło swojej puszystości. Gotowe ciasto nałóż do przygotowanych papilotek – ja nakładałam po jednej lekko czubatej łyżce ciasta na babeczkę – pamiętaj, że babeczki będą lekko rosły podczas pieczenia, więc nie nakładaj za dużo ciasta.
Jak przygotować krem z hibiskusem – wskazówki
Swoje babeczki udekorowałam kremem, który też miał lekki smak hibiskusa. W tym celu podgrzałam trochę śmietany kremówki z suszonymi kwiatami hibiskusa. Dzięki temu śmietana nabrała nie tylko smaku hibiskusowego ale również fajnego różowego koloru. Potem podczas dodawania pozostałych składników ten kolor coraz bardziej jaśniał (co jest zrozumiałe), dlatego na koniec dodałam do niego odrobinę różowego barwnika, tak aby krem był bardziej wyrazisty w kolorze.
Aby krem hibiskusowy wyszedł i dobrze trzymał kształt po nałożeniu na babeczki musisz pamiętać, że wszystkie składniki przed końcowym zmiksowaniem kremu muszą być schłodzone. Dlatego schowaj do lodówki na kilka godzin serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Dobrze też ostudź, a nawet schłodź rozpuszczoną w kremówce białą czekoladę. Wtedy zmiksuj wszystkie składniki razem na wysokich obrotach miksera – miksuj przez kilka minut. Dobrze zmiksowany krem (szczególnie zrobiony na śmietanie 36%) będzie ładnie stabilny, a nałożony na babeczki może postać z nimi nawet kilka dni.
Jak przechowywać babeczki hibiskusowe?
Ze względu na krem na bazie śmietany kremówki dobrze jest przechowywać babeczki w lodówce. Możesz też trzymać same babeczki (bez kremu) na blacie kuchennym schowane do szczelnego pojemnika – dzięki temu będą ładnie miękkie i idealne do jedzenia). Dopiero przed podaniem możesz udekorować babeczki kremem. Sam krem przechowuj wtedy w lodówce i używaj go gdy chcesz zaserwować babeczki.
Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis na babeczki hibiskusowe i z tym niezwykłym kremem z hibiskusem. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawić swój komentarz pod tym przepisem :)
Polecane przepisy na babeczki z kremem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne babeczki udekorowane różnymi smakami kremów. Takie babeczki będą idealne na specjalne okazje, ale również na co dzień jako dodatek do kawy czy też herbaty. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej przepisów znajdziesz na moim blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na herbaciane babeczki z hibiskusem
Zapraszam na mój szczegółowy przepis na babeczki hibiskusowe, które przygotowuję z wykorzystaniem naparu z suszonych kwiatów hibiskusa oraz dekoruję kremem hibiskusowym z dodatkiem białej czekolady. To wyjątkowe w smaku i wyglądzie babeczki, które zaskoczą każde podniebienie swoją nietypową kombinacją smaków.
W moim dokładnym przepisie znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, krok po kroku, abyś mógł łatwo i sprawnie przygotować te wyjątkowe babeczki. Zaczynam od parzenia aromatycznego naparu z suszonych kwiatów hibiskusa, który nadaje babeczkom charakterystycznego smaku i intensywnego koloru. Następnie opisuję proces przygotowania ciasta, dodając do niego odpowiednią ilość składników, aby uzyskać idealną konsystencję i wilgotność.
Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek przechodzę do dekoracji, gdzie opisuję przygotowanie kremu hibiskusowego z dodatkiem białej czekolady, którym obsypuję lub dekoruję wierzch babeczek. Dodatkowo, aby ułatwić Ci przygotowanie, dołączam szczegółowe zdjęcia z każdego etapu przygotowania oraz krótki film video, który prezentuje cały proces od początku do końca.
Te babeczki hibiskusowe zaskoczą Twoich gości nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim nietypowym smakiem. Świetnie sprawdzą się na różne okazje, od przyjęć po spotkania rodzinne. Gotowy przepis czeka na Ciebie, abyś mógł się cieszyć tym wyjątkowym smakiem w swoim domu!