Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki ajerkoniakowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki z ajerkoniakiem i kremem.
4.58
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Calories
330
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto na babeczki z ajerkoniakiem
2
jajka
(- użyłam rozmiar L)
100
g
cukru
(- pół szklanki)
120
ml
oleju
150
ml
ajerkoniaku
200
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na krem z ajerkoniakiem:
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30%)
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
2
łyżki
cukru pudru
( - lub do smaku)
3
łyżki
ajerkoniaku
Instrukcja
Jak zrobić babeczki z ajerkoniakiem
Jajka utrzyj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
2 jajka,
100 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
200 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, olej i ajerkoniak - do wykończenia. Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
120 ml oleju,
150 ml ajerkoniaku
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem z ajerkoniakiem do babeczek
Wlej do miski zimną śmietanę, dodaj mascarpone i cukier puder, zmiksuj całość na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
250 ml śmietany kremówki,
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Dodaj likier i krótko zmiksuj.
Kremem udekoruj babeczki.
Możesz je dodatkowo posypać pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
330
kcal
Weglowodany:
23.8
g
Protein:
4.7
g
Tłuszcz:
24.1
g
Błonnik:
0.4
g
Słowo kluczowe
babeczki z ajerkoniakiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!