Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki czekoladowo-kawowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na babeczki czekoladowe z kawą i kremem czekoladowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babeczki czekoladowo-kawowe:
175
g
mąki pszennej
(- 1 szkl + 2 łyżki)
1
łyżka
gorzkiego kakao
50
g
masła
150
g
cukru
(3/4 szklanki (ja użyłam dark muscovado))
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżeczka
sody
szczypta
soli
1/4
szklanki
maślanki
(lub śmietany)
2
czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
( zalane 1/3 szklanki wrzącej wody)
składniki na krem czekoladowy do babeczek
250
ml
śmietany kremówki
200
g
czekolady
((użyłam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej))
Instrukcja
Jak zrobić babeczki czekoladowe z kawą:
Zmiksuj masło razem z cukrem, dodaj jajko.
50 g masła,
150 g cukru,
1 jajko
Zmieszaj razem mąkę, sodę, sól i kakao.
175 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody,
szczypta soli,
1 łyżka gorzkiego kakao
Zmieszaj razem zaparzoną kawę oraz maślankę.
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1/4 szklanki maślanki
Dodaj mąkę na zmianę z kawą do masy maślanej.
Nałóż ciasto do papilotek (mniej więcej do 2/3 wysokości).
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
Ostudź babeczki.
Jak zrobić krem czekoladowy do babeczek
Podgrzej kremówkę razem z połamaną na kawałki czekoladą - uważaj, aby nie przypalić.
250 ml śmietany kremówki,
200 g czekolady
Wymieszaj dokładnie, aby czekolada dobrze się rozpuściła.
Odstaw do ostudzenia, a następnie mocno schłodź w lodówce.
Ubij mikserem na gęstą masę.
Udekoruj kremem babeczki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
babeczki kawowe, czekoladowe babeczki z kawą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!