Jak zrobić babeczki pistacjowe z kremem krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180℃ (tryb góra/dół) lub do 170℃ (termoobieg).
Formę do babeczek wyłóż papilotkami albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Zmiel pistacje jeśli masz je całe.
50 g pistacji
Krok 2 - przygotowanie ciasta na babeczki
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i pistacje.
200 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W misie umieść jajka i cukier - zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera aż masa będzie bardzo jasna i biała - mi to zajęło około 3 minuty.
2 jajka, 150 g cukru
Dodaj do ubitych jajek olej i zmiksuj całość na niskich obrotach miksera - krótko, tylko do połączenia.
80 ml oleju
Dodaj mniej więcej połowę mąki z pistacjami i zmiksuj na niskich obrotach tylko do połączenia - nie miksuj zbyt długo.
Dodaj mleko i krótko zmiksuj.
100 ml mleka
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj, możesz skończyć miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki i domieszać je już tylko łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości - mi wyszło 12 babeczek zwykłych oraz dwie małe upieczone w mini foremkach na babki.
Krok 3 - pieczenie babeczek
Wstaw formę z babeczkami do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij babeczki z formy i je zupełnie ostudź.
Krok 4 - przygotowanie kremu śmietankowego do babeczek
Do wyżej miski przełóż mascarpone, cukier puder oraz śmietanę.
250 g serka maskarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut - aż krem nabierze objętości i będzie gęsty.
Możesz teraz spróbować krem i jeśli jest dla ciebie za mało słodki możesz go dosłodzić cukrem pudrem.
Krok 5 - dekorowanie babeczek
Jeśli masz krem pistacjowy, to możesz babeczki dodatkowo nim nadziać - aby to zrobić łyżeczką wytnij na środku babeczek nieduże dołki.
Do dołków nałóż po łyżeczce kremu.
ok. 12 łyżeczek kremu pistacjowego
Krem śmietankowy przełóż do woreczka i wyciśnij go na wierzch babeczek.
Możesz dodatkowo udekorować babeczki świeżymi owocami (np. malinami, borówkami, truskawkami) oraz siekanymi orzechami pistacjowymi.
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. Podaję kaloryczność bez dodatkowego kremu pistacjowego w nadzieniu oraz dekoracji z owoców i orzechów.