Jajka zmiksuj z cukrem aż będą jasne, gęste i bardzo puszyste.
3 jajka, 200 g cukru
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do zmiksowanych jajek wlej olej i krótko zmiksuj na niskich obrotach - tylko do połączenia.
0,5 szklanki oleju
Wsyp połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
Wlej wino musujące i delikatnie wymieszaj.
1 szklanka wina musującego
Na koniec wsyp resztę mąki i lekko zmiksuj - tylko do połączenia.
Przełóż ciasto do papilotek na babeczki.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem maślany 3M
Miękkie masło przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach przez mniej więcej 10-12 minut - aż stanie się bardzo jasne i puszyste.
200 g masła
Wlej powoli mleko skondensowane i dokładnie zmiksuj.
200 g słodzonego mleka skondensowanego
Dodawaj do masła po łyżce serka mascarpone i po każdej porcji dokładnie zmiksuj.
500 g serka mascarpone
Kremem udekoruj wierzch babeczek.
Na koniec posyp je kolorowymi posypkami.
kolorowe posypki
Uwagi
Jedna babeczka bez kremu ma około 128 kalorii.Zamiast kremu maślano-twarożkowego możesz zrobić prostszy krem z bitej śmietany.500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki zmiksuj z 5-6 łyżkami cukru pudru. Gdy śmietanka będzie gęsta dodawaj do niej po łyżce zimny serek mascarpone (250 g) i miksuj do połączenia.