Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka jogurtowo-cytrynowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą cytrynową babkę na jogurcie naturalnym.
4.57
z
41
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
45
minuty
minut
Rodzaj
Babka
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
13
Calories
316
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na jogurtową babkę cytrynową
2
jajka
((użyłam L))
160
ml
oleju
(2/3 szklanki)
skórka starta z jednej cytryny
2
łyżki
soku z cytryny
((mniej więcej z połowy dużej cytryny))
300
g
gęstego jogurtu
((1 szklanka) (użyłam grecki))
200
g
cukru
((1 szklanka) - lub do smaku)
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
(płaskie)
1
szczypta
soli
składniki na lukier cytrynowy:
100
g
cukru pudru
((2/3 szklanki) )
sok z połowy dużej cytryny
( - dodawany stopniowo)
Instrukcja
Jak zrobić babkę cytrynową z jogurtem
Zmieszaj razem (wystarczy łyżką) olej, jogurt, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz cukier.
2 jajka,
160 ml oleju,
skórka starta z jednej cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
300 g gęstego jogurtu,
200 g cukru
Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i solą.
300 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
Przełóż ciasto do foremki na babkę (takiej z kominkiem) i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Polej ciasto lukrem przygotowanym ze zmieszanego z sokiem z cytryny cukru pudru.
100 g cukru pudru,
sok z połowy dużej cytryny
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
316
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
16
g
Słowo kluczowe
babka jogurtowa, cytrynowa babka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!