Babka śmietankowa, to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka na kwaśnej śmietanie 18%. Śmietana zapewnia jej fajny smak bez konieczności użycia dodatkowych aromatów oraz sprawia, że babka jest fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Podaj ją z lukrem, posypaną cukrem pudrem albo z polewą czekoladową.
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste i puszyste.
3 jajka, 200 g cukru
Dodaj porcjami śmietanę do jajek i delikatnie mieszaj.
300 g śmietany 18 %
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj - tylko do połączenia składników - tak aby nie rozbić piany.
Przelej ciasto do przygotowanej foremki do pieczenia - zobacz w moich uwagach pod przepisem jak przygotować foremkę.
Piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę lekko ostudź, wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem albo polej lukrem (w uwagach pod przepisem możesz przeczytać jak zrobić lukier na babkę).
Film
Uwagi
100 g babki z lukrem będzie miało około 307 kcal, W. 50 g, B. 7 g, Tł. 8 g.