Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka straciatella przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą babkę z kawałkami czekolady i mascarpone.
4.86
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Calories
327
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę straciatella
250
g
serka mascarpone
(dobrze aby był w temp. pokojowej)
150
g
maślanki
(trochę ponad pół szklanki - najlepiej w temp. pokojowej)
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
50
ml
oleju
(niecała 1/4 szklanki)
ok 50
g
czekolady
(posiekanej - można użyć więcej)
Instrukcja
Jak zrobić babkę straciatella
Zmiksuj jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
3 jajka,
200 g cukru
W tym czasie zmiksuj krótko serek mascarpone z maślanką.
250 g serka mascarpone,
150 g maślanki
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj mascarpone z maślanką i zmiksuj na niskich obrotach.
Dodaj w dwóch porcjach mąkę i zmiksuj na niskich obrotach - nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Wlej olej i krótko zmiksuj.
50 ml oleju
Wsyp czekoladę i wymieszaj łyżką.
ok 50 g czekolady
Przelej ciasto do formy na babkę (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).
Piecz babkę straciatella w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw foremkę na około 15 minut, a potem delikatnie odetnij ciasto od boków foremki i wyjmij ostrożnie babkę na kratkę.
Pozostaw do ostygnięcia.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
327
kcal
Weglowodany:
35
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
babka mascarpone, babka z kawałkami czekolady
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!