Orzechy włoskie przesyp do malaksera lub blendera i zmiksuj na drobną mączkę.
150 g orzechów włoskich
Przesyp zmielone orzechy do większej miski.
Krok 2 - zmiel ciastka
Ciastka połam na mniejsze kawałki, przełóż do malaksera i zmiksuj aż będą drobnym proszkiem.
300 g kruchych ciasteczek
Przesyp ciastka do miski z orzechami.
Krok 3 - rozpuść czekoladę
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść - ja ją rozpuściłam w kąpieli wodnej (na dno małego garnka nalałam trochę wody i wstawiłam ją do gotowania, na górze ułożyłam metalową miseczkę z połamaną czekoladą i tak ją podgrzewałam na parze, aż była płynna.
100 g czekolady
Dodaj czekoladę do miski z orzechami i ciasteczkami.
Krok 4 - przygotuj kuleczki
Dodaj do miski cukier puder oraz sok jabłkowy i dokładnie całość wymieszaj, tak aby otrzymać zlepioną masę.
50 g cukru pudru, 100 ml soku jabłkowego
Jeśli całość nie chce się połączyć w jednolitą masę, to możesz dodać trochę więcej rozpuszczonej czekolady, albo miodu.
Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz z niego kulki (łatwiej się robi kuleczki, gdy dłonie są lekko zwilżone wodą).
Krok 5 - obtocz kuleczki w bakaliach
Orzechy laskowe posiekaj na kawałeczki i przesyp je do miseczki.
orzechy laskowe
Do dwóch innych miseczek wsyp wiórki kokosowe oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe.
płatki migdałów, wiórki kokosowe
Obtaczaj kuleczki w bakaliach lekko dociskając je do kuleczek.
Krok 6 - schłodź kuleczki w lodówce
Kuleczki możesz jeść od razu, ale lepsze są po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.