Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia - zobacz moje wskazówki do przepisu, gdzie podaję jak ja to robię.
100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
2 jajka, 100 g cukru
Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
Wsyp mielone migdały i sodę (jeśli używasz) i krótko zmiksuj.
30 g migdałów, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Nałóż ciasto do papilotek - mi wyszło 10 babeczek.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 18-20 minut.
Babeczki będą rosnąć, ale potem mogę opaść tworząc zagłębienie - tak mam być :)
Gotowe babeczki ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone
Czekoladę rozpuść - najlepiej w kąpieli wodnej.
100 g czekolady
Zimny serek mascarpone przełóż do miski, dodaj czekoladę i zmiksuj dokładnie.
250 g serka mascarpone
Schowaj krem do lodówki przynajmniej na godzinę, aby stężał (im dłużej w niej będzie, tym będzie gęstszy).
Krem przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.
Jak zrobić frużelinę z wiśni
Wiśnie przełóż do rondelka, dodaj cukier oraz trochę wody - ja wlewam jej trochę na dno, aby wiśnie przywarły.
150 g wiśni, 1,5 łyżki cukru, odrobina wody
Gotuj wiśnie aż lekko zmiękną i puszczą sok.
Mąkę ziemniaczaną lub skrobię rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do gorących wiśni - wymieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Odstaw wiśnie do ostudzenia, a wtedy nałóż je na krem mascarpone.
Film
Uwagi
Podaję kaloryczność przy użyciu moich produktów, więc jest ona orientacyjna.Jedna babeczka brownie bez kremu i wiśni ma około 160 kalorii (W. 17, Tł. 9, B. 3).