1łyżeczkaproszku do pieczenia(płaska - można zrezygnować)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt z proszkiem do pieczenia
Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat) - możesz też rozdzielić białka od żółtek i najpierw ubić białka z cukrem, a potem dodać żółtka.
4 jajka, 180 g cukru
Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
Masę przełóż do tortownicy - na spodzie papier do pieczenia, a boki suche.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) - jeśli pieczesz wyższy biszkopt w formie 22 cm, to piecz biszkopt przez około 40 minut. Jeśli pieczesz niższy w formie 26 cm, to wystarczy około 30 minut.
Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone - patyczek wsadzony w środek musi być czysty i suchy.
Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Do tego biszkoptu nie dajemy żadnego łuszczu, więc ciasto może być później suchawe - należy go więc dobrze nasączyć - np. osłodzoną herbatą z sokiem z cytryny.
Uwagi
Możecie też najpierw ubić same białka, potem dodać do niego cukier i miskować, aż białka będą mocno lśniące. Wtedy dodajcie żółtka i krótko zmieszajcie. Mąkę wymieszajcie już łyżką - nie mikserem.