Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Biszkopt z mascarpone i truskawkami
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie i pyszne ciasto biszkoptowe udekorowane smakowitym kremem mascarpone i świeżymi owocami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
12
minuty
minut
Łączny czas
42
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
16
Calories
272
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składnik na biszkopt
2
białka
(z jajek rozmiar L)
2
żółtka
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
50
g
mąki pszennej
(- 1/3 szklanki (u mnie tortowa))
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
składniki na krem mascarpone
500
g
serka mascarpone
200
g
białej czekolady
dodatkowe składniki do biszkopta z mascarpone
ok 500
g
owoców
(- u mnie truskawki, mogą też być inne)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą białą masę.
2 białka,
50 g cukru
Dodaj żółtka i krótko wymieszaj.
2 żółtka
Obydwie mąki przesiej razem przez sito i dodaj do ubitych jajek - delikatnie wymieszaj.
50 g mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Foremkę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do foremki i piecz w nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez około 10-12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli lubisz wilgotniejsze ciasta lekko go nasącz (np. lekko osłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny).
Jak zrobić krem mascarpone z białą czekoladą
Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (jeśli nie wiesz jak to zrobić, to przeczytaj wskazówki pod przepisem).
200 g białej czekolady
Serek mascarpone przełóż do większej miski, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
500 g serka mascarpone
Wyłóż krem na biszkopt i wyrówna powierzchnię.
Owoce umyj, osusz i jeśli są duże, to pokój na mniejsze kawałki.
ok 500 g owoców
Ułóż owoce na kremie.
Ciasto możesz schłodzić w lodówce przez godzinę, aby było bardziej orzeźwiające.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
272
kcal
Weglowodany:
20
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
20
g
Słowo kluczowe
ciasto z mascarpone, ciasto z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!