Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Brownie z chałwą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto czekoladowe z chałwą
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
20
Kalorie
280
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na brownie z chałwą
200
g
masła
(miękkiego )
200
g
gorzkiej czekolady
4
jajka
( - rozmiar L)
300
g
cukru
((1,5 szklanki) )
120
g
mąki pszennej
((niepełna szklanka) )
200
g
chałwy
ok 50-100
ml
mleka
(do konsystencji)
sezam do posypania
Instrukcja
Jak zrobić brownie z chałwą
Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (około 1,5 minuty).
200 g masła,
200 g gorzkiej czekolady
Gotową czekoladę lekko ostudź.
Chałwę pokrusz, włóż do rondelka, dodaj 50 ml mleka i pogrzej, aż chałwa się rozpuści - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka - przestudź.
200 g chałwy,
ok 50-100 ml mleka
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
4 jajka,
300 g cukru
Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i krótko wymieszaj.
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
120 g mąki pszennej
Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm.
Na wierzch nałóż masę chałwową i delikatnie ją wymieszaj ostrzem noża z masą czekoladową.
Posyp ciasto ziarnami sezamu.
sezam do posypania
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-30 minut - do suchego patyczka (mogą na nim pozostawać okruszki ciasta).
Wyjmij ciasto na kratkę i ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
280
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
16
g
Błonnik:
0.3
g
Słowo kluczowe
ciasto z chałwą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!