Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Brownie z nutellą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aksamitne brownie z orzechami i nutellą.
4.80
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
20
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto brownie z nutellą
200
g
gorzkiej czekolady
200
g
masła
6
jajek
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
100
g
orzechów laskowych
ok 100
g
kremu czekoladowo-orzechowego
((np. nutella))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto brownie z nutellą
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem - ja podgrzałam całość w mikrofalówce - możesz rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
200 g gorzkiej czekolady,
200 g masła
Odstaw czekoladę do przestudzenia, a w tym czasie zmiksuj jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
6 jajek,
200 g cukru
Dodaj do jajek ostudzoną czekoladę z masłem oraz mąkę - krótko zmiksuj.
100 g mąki pszennej
Orzechy posiekaj - mniej więcej 2/3 wmieszaj do ciasta.
100 g orzechów laskowych
Przelej ciasto do przygotowanej foremki o wielkości około 24/24 cm.
Wierzch ciasta polej lekko pogrzaną (można pogrzać w mikrofalówce) nutellą (będzie łatwiej ją nałożyć), posyp pozostałymi orzechami.
ok 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
Piecz brownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
czekoladowe ciasto z nutellą
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!