Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Brzoskwiniowy sernik na zimno przepis
Wypieki Beaty
Pyszny i lekki sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z biszkoptów.
4.22
z
55
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
4
godziny
godzin
45
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22 cm - jeśli chcesz, aby sernik był wysoki.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sernik z brzoskwiniami bez pieczenia
750
g
twarogu
(na serniki z wiaderka (dobrego, gęstego - polecam Piątnicę lub Mój ulubiony))
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
6
łyżeczek
żelatyny
((jeśli twaróg jest wodnisty, to daj 2 więcej))
6
łyżek
wody
((tyle, aby zakryć żelatynę))
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej - u mnie 30%)
1
puszka
brzoskwiń
75
ml
syropu z brzoskwiń
sok z połowy cytryny
biszkopty
1
galaretka brzoskwiniowa
Instrukcja
Jak zrobić brzoskwiniowy sernik na zimno
Zmiksuj razem twaróg, cukier, sok z cytryny oraz syrop z brzoskwiń.
750 g twarogu,
150 g cukru,
75 ml syropu z brzoskwiń,
sok z połowy cytryny
Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzej ją do rozpuszczenia.
6 łyżeczek żelatyny,
6 łyżek wody
Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę - około 4 połówki.
1 puszka brzoskwiń
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki
Do podgrzanej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj - w tej sposób zahartujesz żelatynę.
Wlej żelatynę twarogu i od razu zmiksuj, dodaj pokrojone brzoskwinie oraz ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj łopatką.
Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż biszkopty, wylej na nie masę twarogową i schowaj całość do lodówki do zastygnięcia.
biszkopty
Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
1 galaretka brzoskwiniowa
Pozostałe brzoskwinie pokrój w cienkie półplasterki i ułóż je na serniku.
Wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodź w lodówce aż galaretka się zetnie.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
kokosowy sernik bez pieczenia, sernik na zimno
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!