Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Budyniowe ciasto ze śliwkami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie i proste ciasto śliwkowe ze skyrem i budyniem, które przygotujesz bez większych problemów.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
192
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na budyniowe ciasto ze śliwkami
225
g
mąki pszennej
(1½ szklanki)
2
opakowania
budyniu waniliowego
(każdy na 0,5 litra mleka - proszek)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
250
g
skyru
ok 400-500
g
śliwek
Instrukcja
Jak zrobić budyniowe ciasto ze śliwkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką (możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia).
Rozgrzej piekarnik do 170℃ w trybie termoobiegu lub 180℃ w trybie góra/dół.
Przesiej razem przez sitko mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia.
225 g mąki pszennej,
2 opakowania budyniu waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Krok 2 - przygotowanie budyniowego ciasta
Jajka i cukier umieść w większej misie i miksuj na wysokich obrotach miksera.
3 jajka,
200 g cukru
Miksuj aż masa nabierze gęstości, większy objętość i stanie się jasna.
Wtedy dodaj około połowę przesianej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
Dodaj skyr i zmiksuj krótko - do połączenia.
250 g skyru
Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Przełóż ciasto przygotowanej foremki.
Ułóż gęsto na cieście śliwki skórką do dołu.
ok 400-500 g śliwek
Krok 3 - jak piec budyniowe ciasto ze śliwkami
Wstaw formę z ciastem do grzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź, wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.
Film
https://www.youtube.com/shorts/8I5GWJN3M20
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
192
kcal
Weglowodany:
37
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
2
g
Słowo kluczowe
ciasto śliwkowe, ciasto ze skyrem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!