Chałwę pokrusz, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone - zmiksuj blenderem na gładką masę - schowaj do lodówki do schłodzenia.
300 g chałwy waniliowej, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj do masy chałwowej i wymieszaj (odłóż 2-3 czubate łyżki kremu).
400 ml śmietany kremówki
Dno foremki o wielkości około 24/24 cm wyłóż herbatnikami.
30 sztuk herbatników
Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
Biszkopty zanurzaj w kawie, a następnie układaj na kremie, po ułożeniu warstw biszkoptów wyłóż resztę kremu.
1 opakowanie biszkoptów
Na wierzchu ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj je odłożonym wcześniej kremem.
Ciasto schłodź w lodówce.
Przed podaniem oprósz dodatkowo kawą rozpuszczalną.
Uwagi
Jeśli chcesz dodać do kremu żelatynę to zalej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny zimną wodą - tylko tyle aby zakryła żelatynę - i odstaw ją na kilka minut do napęcznienia.Podgrzej krótko żelatynę w mikrofalówce (około 10 sekund) lub w kąpieli wodnej - nie grzej jej za długo, bo przegrzana żelatyna traci swoje właściwości!Do płynnej żelatyny dodaj czubatą łyżkę kremu i dokładnie wymieszaj. Dopiero teraz dodaj żelatynę do reszty kremu i zmiksuj na wysokich obrotach.