W misce zmieszaj oba rodzaje mąki, sól, soki z pomarańczy i cytryny, miód i oliwę.
400 g pszennej mąki, 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej, 1 łyżka miodu, sok, sok, 6 łyżek oliwy
Wyrabiaj ręcznie lub mikserem (moja preferowana metoda :)) stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Na koniec dodajemy czosnek i delikatnie go mieszamy z ciastem.
Teraz miskę przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut.
Zaraz po upieczeniu można go posmarować mieszaniną wody i odrobiny mąki - skórka będzie się wtedy ładnie błyszczeć.
Uwagi
Ja nadzienie robię z połowy porcji, albo nawet z jednej główki, bo trzy to trochę jak dla mnie za dużo.Najpierw przygotowujemy nadzienie, aby zdążyło ostygnąć, przed dodaniem go do chleba.