Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, dodaj odrobinę letniej wody i zamieszaj do rozpuszczenia.
14 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki wsyp do miski, dodaj część wody i wyrób ciasto - dodaj wody według potrzeby.
220 g mąki żytniej chlebowej, 200 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka soli, 280 g wody
Po wyrobieniu odstaw ciasto na około godzinę.
Ciasto krótko zagnieć i włóż do wysmarowanej foremki - u mnie taka o długości 30 cm.
Chleb odstaw ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół) przez około 15 minut.
Zmniejsz temperaturę pieczenia do 200 stopni (góra-dół) i piecz chleb przez kolejne 40 minut.
Chleb po upieczeniu wyjmij z foremki i odłóż na kratkę do ostudzenia.
Suszone pomidory możemy zastąpić słodką papryką w proszku i otrzymamy wtedy chleb paprykowy :)
Uwagi
Tak jest w przepisie oryginalnym, ale ja dokonałam pewne zmiany - zamiast mąki żytniej 720, dałam żytnią 2000, bo tamtej po prostu nie mam, a tak wyszło zdrowiej :), zamiast mąki 550 - dałam chlebową 750, pomidorów suszonych dałam łyżkę i łyżkę płatków z pomidorów suszonych. Trzeba też pamiętać, że dając mąkę o większym typie trzeba dodać trochę więcej wody do ciasta.