Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Chleb pszenny w godzinę przepis
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjny i szybki chleb pszenny zrobiony na drożdżach bez długiego wyrastania.
4.82
z
22
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Chleb
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
1
bochenek
Calories
222
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ekspresowy chleb pszenny
360
ml
wody
(ciepłej (1,5 szklanki) )
1
łyżka
miodu
15
g
drożdży
(świeżych lub opakowanie suszonych )
około 600
g
mąki pszennej
((4 szklanki) - najlepiej typ 650 lub 720)
1,5
łyżeczki
soli
Instrukcja
Jak zrobić chleb pszenny w godzinę
Zmieszaj razem drożdże, miód i część wody - odstaw na 10 minut.
1 łyżka miodu,
15 g drożdży
W misie miksera umieść mąkę i sól, dodaj pozostałą wodę i rozczyn drożdżowy - wyrób ciasto.
około 600 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki soli,
360 ml wody
Ciasto będzie gęste i nie powinno się mocno kleić do rąk.
W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Wyjmij ciasto na blat, lekko rozgnieć dłońmi, a następnie zwiń tworząc bochenek.
Ułóż chleb na blaszce do pieczenia, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni (tryb góra/dół).
Po 20 minut natnij z wierzchu chleb i wstaw do piekarnika.
Piecz 16-20 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
222
kcal
Weglowodany:
40
g
Protein:
8
g
Tłuszcz:
3
g
Słowo kluczowe
chleb na drożdżach, chleb pszenny
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!