dodatki (opcjonalnie - zobacz uwagi pod przepisem)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka banana bread
Do większej miski pokrój banany (na plasterki), dodaj masło orzechowe i jajko - zmiksuj do połączenia i rozdrobnienia bananów.
ok 300 g bananów, 1 jajko, ok 70 g masła orzechowego
Dodaj do miski suche składniki.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, ok 50 g cukru
Zmiksuj krótko całość - tylko do połączenia.
Możesz na koniec jeszcze lekko przemieszać masę łopatką oraz dodać ewentualne dodatki takie jak np. czekolada, czy orzechy.
Nakładaj dużą łyżą porcje ciasta (u mnie wyszło 12 dużych ciastek).
Piecz ciasteczka bananowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu lekko ostudź i możesz je podać jeszcze ciepłe.
Film
Uwagi
Ja osobiście nie dodawałam cukru, ani innego słodzidła do ciasteczek i wyszły mało słodkie. Dodatek czekoladowych kropelek podniósł nieco ich słodycz. Jeśli zrobisz ciastka z erytrolem to jedno ciasto (bez dodatków) będzie miało okoo 107 kcal. Szklanka ma pojemność 250 ml.