Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasteczka cukrowe laski przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste kolorowe ciastka w kształcie świątecznych lasek.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
13
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
23
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
40
sztuk
Kalorie
92
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka laski
230
g
masła
(miękkiego)
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżeczka
wanilii
(lub innego aromatu)
375
g
mąki pszennej
(przesianej - 2,5 szklanki)
ok 1
łyżeczka
czerwonego barwnika spożywczego
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka cukrowe laski
Masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę - miksuj przez kilka minut.
230 g masła,
150 g cukru pudru,
1 łyżeczka wanilii
Dodaj jajko, jedną łyżkę mąki i krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodaj część mąki i zmiksuj do połączenia.
375 g mąki pszennej
Jeśli masa robi się zbyt gęsta, to zmień w mikserze końcówki na haki.
Dodawaj porcjami resztę mąki i miksuj do połączenia.
Podziel ciasto na dwie równe porcje - najlepiej je zwarzyć - u mnie każda miała po 400 g.
Odłóż jedną porcję ciasta i zawiń ją w folię spożywczą.
Dodaj do pozostałego ciasta czerwony barwnik i dokładnie zmiksuj.
Owiń czerwone ciasto w folię spożywczą i schowaj obydwa ciasta do lodówki na około godzinę - do schłodzenia.
Schłodzone ciasto podziel na nieduże porcje - u mnie to było 40 kawałków każdego koloru - trzymaj je w lodówce.
Bierz po kilka kawałków każdego koloru - tocz kulki, a następnie podłużne wałeczki.
Przepleć ze sobą po jednym jasnym i czerwonym wałeczku.
Delikatnie utocz ciasto tak, aby wałeczki się połączyły w jeden kawałek.
Ułóż ciastko na przygotowanej blaszce nadając jej kształt laski - zachowaj lekkie odstępy.
Piecz ciasteczka laski w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 11-13 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudź i dopiero wtedy ostrożnie je zdejmij z blachy (na początku są jeszcze lekko miękkie).
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
92
kcal
Weglowodany:
10
g
Białko:
1
g
Tłuszcz:
5
g
Słowo kluczowe
ciateczka laski, maślane ciastka na święta
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!