Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Ciasteczka z M&M's przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ogromne ciastka pieczone z drażetkami m&m's.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
14
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka z MM's
260
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1 i 1/4
łyżeczki
sody
1/4
łyżeczki
soli
170
g
masła
(miękkiego )
100
g
białego cukru
(- 1/2 szklanki)
100
g
cukru trzcinowego
( - 1/2 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
1
żółtko
1,5
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
((lub cukier waniliowy))
200
g
drażetek czekoladowych
((np. m&ms, ja używałam drażetek w niebieskim opakowaniu z Lidla))
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka z M&M's
Zmiksuj masło i oba cukry na puszystą masę.
170 g masła,
100 g białego cukru,
100 g cukru trzcinowego
Dodaj wanilię, jajko i żółtko.
1 jajko,
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
1 żółtko
W drugiej misce zmieszaj razem mąkę, sodę i sól.
260 g mąki pszennej,
1 i 1/4 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli
Dodaj suche składniki do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
Dużą łyżką nałóż ciastka na blachy (możesz też nakładać małą łyżeczką, wtedy ciastka będą mniejsze).
Zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo mocno się rozpłyną.
Na wierzchu ciastek ułóż drażetki.
200 g drażetek czekoladowych
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 14 minut - jeśli pieczesz jednocześnie dwie blachy, to w połowie czasu pieczenia zamień blachy miejscami.
Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie i jeśli się posklejały, to teraz jest najlepszy moment na ich rozdzielenie.
Po około 10 minutach ciastka stwardnieją i wtedy można jej przenieść z blachy.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasteczka z m&m's, ciastka z m&m's
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!