Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi przepis
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące i proste ciastka z orzeszkami ziemnymi. Takie ciastka zrobicie bez schładzania ciasta, wałkowania i wycinania foremkami.
4.47
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
14
minuty
minut
Łączny czas
34
minuty
minut
Rodzaj
Ciasteczka
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
23
Kalorie
113
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka z orzeszkami
100
g
masła
(miękkiego )
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
150
g
cukru
( - użyłam trzcinowy (3/4 szklanki) )
1
jajko
(- użyłam rozmiar L)
1-2
łyżki
mleka
(- opcjonalnie)
około 50
g
orzechów ziemnych
( - użyłam solone - posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z orzeszkami ziemnymi krok po kroku
Masło zmiksuj z cukrem.
100 g masła,
150 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
250 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Do masła dodaj jajko i krótko zmiksuj.
1 jajko
Zeskrob ze ścianek miski masę maślaną i dalej miksuj dodając mąkę.
Jeśli ciasto nie chce się połączyć w całość, to dodaj trochę mleka.
1-2 łyżki mleka
Orzeszki posiekaj - dodaj do ciasta mniej więcej 2/3 i wymieszaj.
około 50 g orzechów ziemnych
Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na koniec posyp z wierzchu ciastka resztą orzeszków.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12-14 minut - aż będą rumiane.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
113
kcal
Weglowodany:
14
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
5
g
Słowo kluczowe
ciastka z orzechami, orzechowe ciasteczka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!