Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciastka brownie z owocami przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe ciastka brownie whoopie pies z kremem mascarpone i frużeliną.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
2
godziny
godzin
45
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
sztuk
Calories
258
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciastka brownie
100
g
gorzkiej czekolady
40
g
masła
35
g
mąki pszennej
(2 lekko czubate łyżki)
1/4
łyżeczki
proszku do pieczenia
100
g
cukru
(1/2 szklanki)
2
jajka
(rozmiar L)
składniki na przełożenie ciastek
100
g
serka mascarpone
(zimnego)
100
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
1
łyżka
cukru pudru
(lub do smaku)
ok 5
łyżeczek
Wiśni w żelu
(od Helcom)
ok 5
łyżeczek
Porzeczek w żelu
(od Helcom )
Instrukcja
Jak zrobić ciastka brownie z owocami w żelu krok po kroku
Krok 1 - przygotuj ciasto na ciastka
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem - ja ją podgrzewam około 1 minutę w mikrofali.
100 g gorzkiej czekolady,
40 g masła
Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia.
Mąkę połącz razem z proszkiem do pieczenia.
35 g mąki pszennej,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę - ja miksuję przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach.
2 jajka,
100 g cukru
Dodaj do ubitych jajek ostudzoną czekoladę.
Zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.
Schowaj masę na ciastka do lodówki na około 2 godziny - musi zgęstnieć.
Krok 2 - przygotowanie ciasteczek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni - w trybie góra/dół.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i nabieraj łyżeczką porcje ciasta (ja łyżeczkę moczę najpierw w lekko ciepłej wodzie).
Pomagając sobie drugą łyżeczką wykładaj ciastka na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka układaj w lekki odstępach, bo podczas pieczenia się rozpłyną.
Piecz ciastka brownie przez około 11-15 minut.
Po upieczeniu wystudź je przed przekładaniem kremem.
Krok 3 - przygotuj przełożenie do ciasteczek
Mascarpone zmiksuj razem z kremówką i cukrem na gęstą i bardzo puszystą masę.
100 g serka mascarpone,
100 ml śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru
Aby ciastka ładniej wyglądały polecam przełożenie kremu do woreczka najlepiej z założoną tylką - u mnie to tylka gwiazdka Wilton 1M.
Kremem udekoruj połowę ciastek.
Nałóż na krem wiśnie i porzeczki w żelu.
ok 5 łyżeczek Wiśni w żelu,
ok 5 łyżeczek Porzeczek w żelu
Na koniec przykryj ciastka drugim ciasteczkiem.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Sprawdź w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki i wskazówki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
258
kcal
Weglowodany:
25
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
16
g
Słowo kluczowe
czekoladowe whoopie pies, whoopie pies z wiśniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!