Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciastka owsiano-pistacjowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i bardzo proste owsiane ciasteczka pieczone z kremem pistacjowym i siekanymi pistacjami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
16
sztuk - około
Kalorie
193
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciastka owsiano-pistacjowe
70
g
masła
(miękkiego)
100
g
kremu pistacjowego
100
g
cukru
(½ szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
110
g
płatków owsianych
(1 szklanka)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
ok 100
g
pistacji
(siekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka owsiano-pistacjowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Jeśli masz pistacje w skorupkach, to musisz je wcześniej obrać (podaję wagę pistacji bez skorupek!).
ok 100 g pistacji
Włącz piekarnik na grzanie góra dół i temperaturę 180℃ albo na termoobieg i temperaturę 170℃.
Zmieszaj razem mąkę, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia.
150 g mąki pszennej,
110 g płatków owsianych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2 - przygotowanie ciasteczek owsianych z pistacjami
Zmiksuj razem masło, krem pistacjowy i cukier - wystarczy zmiksować je do połączenia.
70 g masła,
100 g kremu pistacjowego,
100 g cukru
Dodaj jajko i krótko zmiksuj.
1 jajko
Wsyp mąkę z płatkami owsianymi i zmiksuj na niskich obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.
Dodaj do miski posiekane pistacje.
ok 100 g pistacji
Wymieszaj ciasto łyżką.
Krok 3 - formowanie ciastek pistacjowych
Dużą łyżką nabieraj porcje ciasta.
Tocz z niego w dłoniach kulki - moje wychodziły mniej więcej wielkości piłeczki pingpongowej.
Ułóż ciastka na blaszce zachowując między nimi odstępy.
Nasadą dłoni lekko spłaszcz każde ciastko.
Krok 4 - pieczenie ciasteczek owsiano-pistacjowych
Blachę z ciastkami wstaw do nagrzanego piekarnika - na środkową półkę - i piecz je przez około 15 minut - aż będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu ciasteczka ostudź przez ok 10 minut i już w zasadzie możesz je jeść :)
Film
https://www.youtube.com/shorts/TEIc2-CxCNk
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
193
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
ciastka pistacjowe, ciastka z pistacjami, owsiane ciasteczka z pistacjami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!