Jeśli nie masz puree z dyni, to przygotuj je wcześniej - ja lubię dynię upiec w piekarniku - jeśli nie wiesz jak to zrobić, to przeczytaj uwagi pod przepisem.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciasta
Banany przełóż do miski i rozgnieć porządnie widelcem.
ok 170 g bananów
Dodaj do nich puree z dyni oraz olej - wymieszaj dokładnie.
250 g puree z dyni, 80 ml oleju
Do większej miski przesyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz przyprawę do dyni - wymieszaj łyżką.
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do dyni, 100 g cukru
Przełóż mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - ciasto będzie gęste.
Jeśli masz problem z wymieszaniem ciasta, to możesz dodać trochę więcej oleju albo dodać wody lub mleka (roślinnego dla wegan).
Krok 3 - pieczenie ciasta dyniowego
Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Jeśli pieczesz ciasto w podłużnej formie keksowej to piecz je przez około 50 minut - do suchego patyczka. Jeśli pieczesz w kwadratowej formie, to czas pieczenia zmniejsz do około 35-40 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz ewentualne wskazówki i zamienniki zamieszczone w uwagach pod przepisem. Przyprawę do dyni możesz zastąpić cynamonem.