Zacznij od przygotowania kawy - do kawy cappuccino dodaj pół szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszaj - odstaw do zupełnego ostudzenia.
120 ml wody, 6-7 łyżeczek cappuccino
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej podłużne biszkopty.
ok 16 sztuk biszkoptów
Lekko nasącz biszkopty ostudzoną kawą (nie zużyj jej całej, bo będzie potrzebna do kremu ;)).
Zmiksuj razem serek mascarpone, kremówkę i cukier puder - miksuj aż masa będzie gęsta.
500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru
Dodaj resztę wystudzonego cappuccino i delikatnie wymieszaj.
Żelatynę zalej niedużą ilością chłodnej wody - daj jej tyle, żeby zakryła żelatynę. Odstaw ją na kilka minut do napęcznienia, a wtedy podgrzej ją krótko do płynnego stanu (ja ją podgrzewam max 10 sekund w mikrofalówce).
3 łyżeczki żelatyny
Do podgrzanej żelatyny dodaj czubatą łyżkę kremu, aby ją zahartować. Dokładnie wymieszaj i przelej do reszty kremu. Energicznie wymieszaj.
Przełóż krem cappuccino na biszkopty.
Na wierzchu ułóż okrągłe biszkopty - lekko je wciśnij w krem.
ok 16 sztuk biszkoptów
Schowaj ciasto do lodówki do stężenia - na około 4 godziny.
Przed podaniem ciasto posyp z wierzchu gorzkim kakao albo rozpuszczalną kawą w proszku.
gorzkie kakao
Staraj się kroić kawałki na wielkość okrągłego biszkopcika :)
Uwagi
Przy 16 porcjach jeden kawałek będzie miał około 250 kalorii :)