Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto cukiniowe z jeżynami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z cukinią, jeżynami i kruszonką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Calories
277
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę około 25/38 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z cukinią
300
g
tartej cukinii (ze skórką)
((2 szklanki) - to mniej więcej jedna duża cukinia)
120
ml
maślanki
3
łyżki
soku z cytryny
200
g
masła
(miękkiego )
200
g
cukru
((1 szklanka) )
3
jajka
( - użyłam rozmiar L)
500
g
mąki pszennej
((3 i 1/3 szklanki) )
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
2
słoiczki
Konfitury
( z jeżyn Stovit)
składniki na kruszonkę do ciasta
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
100
g
cukru
((pół szklanki) )
80
g
masła
Instrukcja
Jak zrobić ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką
Tartą cukinię (ja tarłam ją razem ze skórką na grubych oczkach) wymieszaj z maślanką i sokiem z cytryny.
300 g tartej cukinii (ze skórką),
120 ml maślanki,
3 łyżki soku z cytryny
Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
200 g masła,
200 g cukru
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
3 jajka
Wsyp porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem od pieczenia i sodą i miksuj krótko - masa będzie gęsta - jeśli jest za gęsta możesz dodać odrobinę mleka.
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodaj cukinię z maślanką i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 25/38 cm.
Na wierzch wyłóż Konfiturę z jeżyn Stovit.
2 słoiczki Konfitury
Przygotuj kruszonkę - zmieszaj mąkę z cukrem i masłem - rozdrobnij palcami.
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
80 g masła
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
277
kcal
Weglowodany:
38
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
12
g
Słowo kluczowe
ciasto z cukinii, ciasto z jeżynami, proste ciasto z dżemem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!