Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto cytrynowe z owocami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie cytrynowe ciasto z owocami do przygotowania bez miksera.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
Składniki na ciasto cytrynowe z owocami
225
g
mąki pszennej
(- 1,5 szklanki)
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
2
płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
(rozmiar L)
120
ml
jogurtu naturalnego
120
ml
oleju
skórka
(starta z jednej cytryny)
sok
(wyciśnięty z połowy cytryny)
około 250
g
owoców
(u mnie borówki i maliny)
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowe ciasto z owocami bez miksera
W dużej misce umieść suche składniki (również dodaj tu skórkę z cytryny).
225 g mąki pszennej,
150 g cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka
W drugiej misce umieść mokre składniki i wymieszaj.
2 jajka,
120 ml jogurtu naturalnego,
120 ml oleju,
sok
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj (tylko do połączenia składników).
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzchu ułóż owoce.
około 250 g owoców
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto bez miksera, ciasto z owocami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!