Jak zrobić ciasto cytrynowo-jogurtowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół lub 170℃ w termoobiegu.
Formę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Zmieszaj razem mąkę z proszkiem do pieczenia.
600 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie ciasta cytrynowego z jogurtem
Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz skórkę startą z cytryny.
5 jajek, 350 g cukru, skórka starta z cytryny
Zmiksuj razem na bardzo gęstą i puszystą masę.
Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
ok 80 ml soku z cytryny
Dodaj część mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
Dodaj olej i zmiksuj do połączenia.
240 ml oleju
Dodaj około połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
600 g jogurtu greckiego
Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Możesz skończyć miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki i przemieszać je tylko łyżką.
Krok 3 - jak upiec ciasto cytrynowe na jogurcie
Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudź.
Krok 4 - jak zrobić lukier cytrynowy do ciasta
Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz łyżkę mleka - zacznij mieszać.
200 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytrytny, 2-3 łyżki mleka
Jeśli masa się nie połączyła i nie jest lekko płynna, to dodaj więcej mleka.
Posmaruj lukrem wierzch ciasta.
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.Podaję kaloryczność dla produktów, które ja użyłam.Zobacz w uwagach ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.