Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Ciasto czekoladowe z malinami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i puszyste ciasto czekoladowe z malinami i migdałami.
3.50
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowo-migdałowe z malinami
100
g
gorzkiej czekolady
100
g
masła
2
jajka
((użyłam rozmiar L))
150
g
cukru
(- 3/4 szklanki)
100
g
mąki pszennej
(- 2/3 szklanki)
50
g
mielonych migdałów
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
120
ml
mleka
250
g
malin
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe z migdałami
Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i razem rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) - u mnie to zajęło minutę (w mikrofali).
100 g gorzkiej czekolady,
100 g masła
Masę dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
2 jajka,
150 g cukru
Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
100 g mąki pszennej,
50 g mielonych migdałów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodaj na zmianę mąkę i mleko, na koniec wlej czekoladę i krótko wymieszaj.
120 ml mleka
Wlej ciasto do foremki o średnicy 22 cm.
Na wierzchu ułóż maliny.
250 g malin
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto czekoladowe z malinami, czekoladowe ciasto z migdałami, puszyste ciasto z czekoladą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!