Jak robić ciasto czekoladowo-dyniowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Przygotuj puree z dyni - jeśli nie masz gotowego i je ostudź - jeśli nie wiesz jak zrobić puree, to przeczytaj wskazówki pod przepisem.
Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały - np. jajka, maślankę.
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułka tartą albo mąką.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Krok 3 - przygotuj ciasto z dynią
W dużej misce zmieszaj suche składniki na ciasto (jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć 300 g cukru).
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g gorzkiego kakao, 250 g cukru
W drugiej misce porządnie zmiksuj lub ugnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków) puree z dyni.
450 g puree z dyni
Dodaj olej, jajka i maślankę i zmieszaj do połączenia.
60 ml oleju, 2 jajka, ok 120 ml maślanki
Dodaj mokre składniki do suchych.
Wymieszaj razem ciasto - jeśli jest zbyt gęste, to dodaj trochę więcej maślanki, albo zwykłego mleka.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 4 - pieczenie ciasta dyniowego
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 30 minut - do suchego patyczka (ciasto nie wyrasta zbyt mocno).
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 5 - przygotuj polewę czekoladową
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę - jeśli robisz polewę z gorzkiej czekolady, to podgrzej 100 ml, jeśli robisz z mlecznej czekolady, to podgrzej tylko 50 ml.
50 - 100 ml śmietany kremówki
Do gorącej kremówki dodaj połamaną czekoladę, poczekaj 2-3 minuty, aby czekolada zmiękła i dokładnie ją wtedy wymieszaj na gładką polewę.
100 g czekolady
Ostudź polewę i posmaruj nią ciasto.
Możesz dodatkowo posypać ciasto słodką posypką, wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. Zobacz ewentualne zamienniki i wskazówki pod przepisem.