Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto jabłkowe z masłem orzechowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto z masłem orzechowym, jabłkami i orzechami.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z jabłkami i masłem orzechowym
200
g
mąki pszennej
(1 i 1/3 szklanki)
100
g
masła orzechowego
50
g
masła
(miękkiego )
100
g
cukru trzcinowego
(pół szklanki)
2
jajka
(rozmiar L)
150
ml
mleka
1,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1-2
jabłka
((ja dałam jedno, ale bardzo duże))
1
garść
orzechów
(posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z jabłkami i masłem orzechowym
Zmiksuj razem masło orzechowe, masło i cukier, dodaj pojedynczo jajka i krótko z miksuj.
100 g masła orzechowego,
50 g masła,
100 g cukru trzcinowego,
2 jajka
Mąkę zmieszaj z sodą oczyszczoną i dodaj do masy maślanej na zmianę z mlekiem.
200 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
150 ml mleka
Przelej ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp orzechami i odrobiną cukru trzcinowego.
1-2 jabłka,
1 garść orzechów
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dó) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto z masłem orzechowym, ciasto z orzechami i jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!