Przepis na ciasto z jabłkami i masłem orzechowym
Do wypróbowania tego przepisu zachęciło mnie zdjęcie na Mikserze Kulinarnym – wiele prawdy jest w powiedzeniu, że jemy oczami :)
To zachęcające zdjęcie zamieściła Ola z bloga Ola in the kitchen, a za zachęcającym zdjęciem ukrywało się wielce zachęcające ciasto z jabłkami i z masłem orzechowym.
Jak już pewnie wiecie, ja nie przechodzę obojętnie wobec takich przepisów :)
Ciacho z orzechami i masłem orzechowym oczywiście sobie upiekłam, ale w przepisie wprowadziłam kilka małych modyfikacji.
Wyszło bardzo fajne i smakowite – orzechowe w smaku i chrupiące dzięki dodatkowi posiekanych orzechów (myślę, że następnym razem użyję masła orzechowego z kawałkami orzechów zamiast kremowego – będzie dodatkowo chrupiąco w środku :))
Przy okazji polecam wam moje pozostałe przepisy na ciasta z jabłkami.
Ciasto jabłkowe z masłem orzechowym przepis do druku

Ciasto jabłkowe z masłem orzechowym
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
Instrukcja
- Zmiksuj razem masło orzechowe, masło i cukier, dodaj pojedynczo jajka i krótko z miksuj.100 g masła orzechowego, 50 g masła, 100 g cukru trzcinowego, 2 jajka
- Mąkę zmieszaj z sodą oczyszczoną i dodaj do masy maślanej na zmianę z mlekiem.200 g mąki, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 150 ml mleka
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
- Na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp orzechami i odrobiną cukru trzcinowego.1-2 jabłka, 1 garść orzechów
- Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.