Dziś niezła gratka dla fanów orzechów i czekolady :) To ciasto znalazłam na blogu Bake or Break Recipes i od razu mi się bardzo spodobało, bo jest upieczone na maśle orzechowym :)
Przepisik sobie szybciutko przetłumaczyłam i przeliczyłam miary na stosowane w Polsce i mogę go teraz przekazać Wam :)
Ciasto jest bardzo aromatyczne (przy jego pieczeniu w całym domu obłędnie pachniało orzechami), jest pełne czekolady i ma fajną kruszonkę. Jeśli jest przechowywany w zamykanym pojemniczku, to może spokojnie postać kilka dni :)
Z podanej porcji wyjdzie blacha 26/31 cm.

Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki
- 420 g mąki
- 400 g cukru trzcinowego
- 230 g kremowego masła orzechowego
- 110 g miękkiego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 250 ml mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 1 szklanka czekoladowych kropelek lub rozdrobnionej deserowej czekolady
Instrukcja
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zmiksuj masło, masło orzechowe, mąkę i cukier na kruszonkę (możesz rozpuścić masło i masło orzechowe w mikrofalówce, to łatwiej się połączą z suchymi składnikami).
- Odłóż szklankę masy na później. Do pozostałej masy maślanej dodaj proszek do pieczenia i sodę i zmiksuj razem.
- Dodaj mleko i wanilię, a następnie dodawaj po jednym jajku miksując dokładnie. Wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blachy.
- Na wierzch wyłóż odłożoną wcześniej kruszonkę (możesz do niej dodać rozdrobnione orzeszki ziemne - ja użyłam słonych).
- Piecz około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!