Dziś niezła gratka dla fanów orzechów i czekolady :) To ciasto znalazłam na blogu Bake or Break Recipes i od razu mi się bardzo spodobało, bo jest upieczone na maśle orzechowym :)

Przepisik sobie szybciutko przetłumaczyłam i przeliczyłam miary na stosowane w Polsce i mogę go teraz przekazać Wam :)

Ciasto jest bardzo aromatyczne (przy jego pieczeniu w całym domu obłędnie pachniało orzechami), jest pełne czekolady i ma fajną kruszonkę. Jeśli jest przechowywany w zamykanym pojemniczku, to może spokojnie postać kilka dni :)

Z podanej porcji wyjdzie blacha 26/31 cm.

 

 

 

 

 

Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zmiksuj masło, masło orzechowe, mąkę i cukier na kruszonkę (możesz rozpuścić masło i masło orzechowe w mikrofalówce, to łatwiej się połączą z suchymi składnikami).
  • Odłóż szklankę masy na później. Do pozostałej masy maślanej dodaj proszek do pieczenia i sodę i zmiksuj razem.
  • Dodaj mleko i wanilię, a następnie dodawaj po jednym jajku miksując dokładnie. Wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blachy.
  • Na wierzch wyłóż odłożoną wcześniej kruszonkę (możesz do niej dodać rozdrobnione orzeszki ziemne - ja użyłam słonych).
  • Piecz około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!