Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto malinowa kawa przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i do tego niebywale apetyczne ciasto czekoladowo-kawowe z malinami i galaretką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
6
godziny
godzin
Łączny czas
7
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
274
kcal
Wyposażenie
Forma o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na warstwę malinową
250
g
malin
2
opakowania
galaretki malinowej
500
ml
wody
(wrzącej)
składniki na warstwę czekoladowo-kawową
500
g
serka mascarpone
150
g
czekolady gorzkiej
(lub deserowej)
100
g
kremu czekoladowo-orzechowego
(np. Nutelli)
3
łyżki
kawy rozpuszczalnej
(w proszku)
składniki na warstwę śmietankową
250
g
serka mascarpone
(mocno schłodzonego)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
ok 50
g
cukru pudru
(2-3 łyżki - do smaku)
dodatkowe składniki
ok 125
g
herbatników kakaowych
czekoladowe posypki
(lub tarta czekolada)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto malinowa kawa krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do nich maliny.
250 g malin,
2 opakowania galaretki malinowej,
500 ml wody
Zblenduj lub zmiksuj razem galaretkę z malinami, tak aby owoce się ropadły.
Odstaw do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Ułóż na dnie warstwę herbatników.
ok 125 g herbatników kakaowych
Wylej na herbatniki tężejące maliny i rozprowadź równą warstwą.
Schowaj formę do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
Krok 2 - przygotowanie warstwy czekoladowo-kawowej
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej - rozpuszczoną czekoladę zostaw na kilkanaście minut do przestudzenia.
150 g czekolady gorzkiej
Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj z Nutellą.
500 g serka mascarpone,
100 g kremu czekoladowo-orzechowego
Dodaj do niego kawę w proszku i zmiksuj do połączenia.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodaj do mascarpone przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem na gładki krem.
Wyłóż krem na warstwę malinową i wyrównaj.
Krok 3 - przygotowanie warstwy śmietankowej
Do większej miski przełóż serek mascarpone, dodaj kremówkę i cukier puder - zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęsty krem.
250 g serka mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
ok 50 g cukru pudru
Wyłóż krem na warstwę kawową i wyrównaj.
Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem udekoruj ciasto tartą czekoladą albo czekoladową posypką.
czekoladowe posypki
Film
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
274
kcal
Weglowodany:
17
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
22
g
Słowo kluczowe
ciasto kawowo-czekoladowe, ciasto z malinami i czekoladą bez pieczenia
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!