Ciasto malinowa kawa

Przepis na ciasto bez pieczenia z malinami i kremem kawowym
Ciasto Malinowa Kawa to wyjątkowy deser bez pieczenia, który łączy w sobie orzeźwiającą galaretkę z malinami, krem czekoladowo-kawowy oraz delikatny krem śmietankowy na wierzchu. To warstwowe ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale też zachwyca smakiem – idealnie zbalansowanym i uniwersalnym. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję – od weekendowego deseru po świąteczne przyjęcie. Koniecznie wypróbuj ten prosty i efektowny przepis!
Spis treści

Ciasto malinowa kawa przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na proste i jednocześnie bardzo efektowne ciasto bez pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Ciasto malinowa kawa przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na warstwę malinową
- 250 g malin
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 500 ml wody (wrzącej)
składniki na warstwę czekoladowo-kawową
- 500 g serka mascarpone
- 150 g czekolady gorzkiej (lub deserowej)
- 100 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
składniki na warstwę śmietankową
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- ok 50 g cukru pudru (2-3 łyżki – do smaku)
dodatkowe składniki
- ok 125 g herbatników kakaowych
- czekoladowe posypki (lub tarta czekolada)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto malinowa kawa krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do nich maliny.250 g malin, 2 opakowania galaretki malinowej, 500 ml wody
- Zblenduj lub zmiksuj razem galaretkę z malinami, tak aby owoce się ropadły.
- Odstaw do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Ułóż na dnie warstwę herbatników.ok 125 g herbatników kakaowych
- Wylej na herbatniki tężejące maliny i rozprowadź równą warstwą.
- Schowaj formę do lodówki, tak aby galaretka do końca stężała.
Krok 2 – przygotowanie warstwy czekoladowo-kawowej
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – rozpuszczoną czekoladę zostaw na kilkanaście minut do przestudzenia.150 g czekolady gorzkiej
- Serek mascarpone przełóż do miski i krótko zmiksuj z Nutellą.500 g serka mascarpone, 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
- Dodaj do niego kawę w proszku i zmiksuj do połączenia.3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Dodaj do mascarpone przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem na gładki krem.
- Wyłóż krem na warstwę malinową i wyrównaj.
Krok 3 – przygotowanie warstwy śmietankowej
- Do większej miski przełóż serek mascarpone, dodaj kremówkę i cukier puder – zmiksuj na wysokich obrotach miksera, aż otrzymasz gęsty krem.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru
- Wyłóż krem na warstwę kawową i wyrównaj.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem udekoruj ciasto tartą czekoladą albo czekoladową posypką.czekoladowe posypki
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciasto malinowo-kawowe uwagi
Moje dzisiejsze ciasto przygotowałam swojej rodzinie na święta wielkanocne, ale dopiero teraz miałam czas, aby przygotować tu na blogu dokładny przepis. A ciasto jest tak pyszne, że szkoda by było, aby odeszło w zapomnienie :) Dzięki temu, że możesz zrobić to ciasto bez pieczenia, będzie świetne na ciepłe dni. A jego wspaniały wygląd i pyszny smak sprawiają, że to ciasto idealne na specjalne okazje – różne rodzinne uroczystości, okazje i święta. Koniecznie sobie zapisz na później ten przepis, aby ci nie zaginął!
Możesz wejść na mojego instagrama, gdzie również znajdziesz ten i inne moje przepisy, a tam łatwo je sobie zapiszesz na później :)
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta malinowa kawa?
Aby zrobić to ciasto będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów oraz ewentualne zamienniki.
- maliny – możesz użyć zarówno świeże owoce jak i mrożone – ja użyłam mrożone maliny. Takich mrożonych malin, nie musisz wcześniej rozmrażać, dzięki temu galaretka szybciej ostygnie i szybciej zacznie tężeć.
- mascarpone – to kremowy włoski serek, dostaniesz go bez problemu w każdym Lidlu, Biedronce i większych sklepach
- śmietana kremówka – ja użyłam śmietankę UHT 30% w kartoniku, możesz też użyć śmietankę 36%
- czekolada – ja wolę mniej słodkie ciasta, więc użyłam gorzką czekoladę, jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz krem czekoladowo-kawowy dodatkowo posłodzić lekko cukrem pudrem, albo możesz też zamienić czekoladę gorzką na mleczną
- kawa rozpuszczalna – lepsza będzie tu kawa w proszku, a nie w granulkach bo łatwiej ją zmiksować, ale taka w granulkach też powinna dać radę, jeśli ciasto mają jeść dzieci i nie chcesz używać kawy, to możesz z niej zupełnie zrezygnować, albo zamienić na kawę zbożową – taką jak inka
Jak przechowywać ciasto malinowo-kawowe?
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce – ze względu na kremy, ale może ono też spokojnie postać kilka godzin na zewnątrz, jeśli nie jest zbyt gorąco. Ciasto po przygotowaniu warto schłodzić przez kilka godzin, tak aby warstwy dobrze stężały i aby herbatniki na dnie ciasta zmiękły i dały się łatwiej kroić.
Ile kalorii ma ciasto malinowa kawa?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta. Jeśli ciasto podzielisz na 20 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 302 kcal (węglowodany – 19 g, tłuszcze – 24 g, białka – 3 g). Więc jak na ciasto kremowe myślę, że to bardzo przyzwoita kaloryczność i każdy może zjeść kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia :)
Jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi bardzo miło, gdy podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem. Zachęcam również gorąco do wypróbowania innych moim przepisów z malinami. Na blogu jest ich ogromny wybór i na pewno znajdziesz tu przepis idealny dla siebie :)
Polecane przepisy na ciasta kawowe
Jeśli lubisz w swoich wypiekach aromat kawy i wszelkie kawowe słodkości, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z kawą. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie polecam!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto malinowo-kawowe bez pieczenia przepis
Wypróbuj dokładnie opisany krok po kroku przepis na ciasto Malinowa Kawa – efektowny deser bez pieczenia z galaretką z malinami, delikatnym kremem czekoladowo-kawowym oraz lekkim kremem śmietankowym. Na blogu znajdziesz szczegółowe zdjęcia z przygotowań oraz film pokazujący cały proces, dzięki czemu ciasto zrobisz bez problemu nawet przy pierwszym podejściu. To ciasto idealne na rodzinne uroczystości, spotkania z przyjaciółmi, a także jako elegancki deser na święta czy weekend. Uniwersalny smak i apetyczny wygląd sprawiają, że pokochają je wszyscy!