Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto malinowa nocka przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, lekkie i bardzo czekoladowe ciasto z malinami i kremem czekoladowym.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
hour
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
6
hours
godz
Czas całkowity
7
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
197
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
4
białka
(z jajek L)
4
żółtka
200
g
cukru
(1 szklanka)
70
g
mąki pszennej
(lekko ponad 1/2 szklanki)
70
g
mąki ziemniaczanej
(trochę ponad 1/2 szklanki)
15
g
gorzkiego kakao
(2 łyżki)
składniki na warstwę malinową
ok 350
g
malin
1
opakowanie
galaretki malinowej
400
ml
wody
(wrzącej)
1
łyżeczka
żelatyny
składniki na krem czekoladowy
300
g
czekolady mlecznej
500
ml
śmietany kremówki
(schłodzonej)
1
łyżeczka
żelatyny
(lekko czubata + trochę wody)
składniki na czekoladowy ganache
200
g
czekolady
(u mnie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
200
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić ciasto malinowa nocka krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia - boki zostaw puste.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra/dół).
Przesiej razem przez sito obydwie mąki i gorzkie kakao.
70 g mąki pszennej,
70 g mąki ziemniaczanej,
15 g gorzkiego kakao
Krok 2 - przygotuj biszkopt czekoladowy
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
4 białka,
200 g cukru
Dodaj do ubitych białek żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera lub wymieszaj łyżką.
4 żółtka
Wsyp przesiane mąki z kakao i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
Przełóż biszkopt do przygotowanej formy.
Piecz przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt zupełnie ostudź.
Krok 2 - przygotuj maliny do ciasta
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do niej dodatkowo łyżeczkę żelatyny.
1 opakowanie galaretki malinowej,
400 ml wody,
1 łyżeczka żelatyny
Maliny zmiksuj lub porządnie rozgnieć.
ok 350 g malin
Wlej do malin galaretkę i dokładnie wymieszaj.
Odstaw aż galaretka z malinami zacznie tężeć.
Krok 3 - składanie ciasta
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
Dolny blat ponownie umieść w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Możesz dodatkowo nasączyć lekko biszkopt - ja nie nasączałam.
Wlej tężejące maliny na biszkopt i schowaj formę z ciastem do lodówki, tak aby galaretka zupełnie stężała.
Krok 4 - przygotowanie kremu czekoladowego
W rondelku zagrzej 200 ml kremówki (z opakowania 500ml).
500 ml śmietany kremówki
Czekolady posiekaj i przełóż do miski.
300 g czekolady mlecznej
Zalej czekolady gorącą kremówką, odstaw na chwilę do zmięknięcia, a następnie dokładnie wymieszaj na gładką masę. Zostaw do wystudzenia.
Pozostałą zimną kremówkę (300 ml) zmiksuj na gęstą bitą śmietanę.
Dodaj wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj łopatką.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
1 łyżeczka żelatyny
Po tym czasie podgrzej ją krótko (np. 10 sekund w mikrofalówce) aby stała się płynna.
Dodaj łyżkę kremu czekoladowego i wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty kremu i energicznie wymieszaj łopatką.
Wyłóż krem na zastygniętą galaretkę malinową.
Od razu nałóż drugi blat biszkopta czekoladowego i schowaj ciasto do lodówki.
Krok 5 - przygotowanie ganache czekoladowego
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
200 ml śmietany kremówki
Czekolady posiekaj i przełóż do miseczki.
200 g czekolady
Zalej czekolady gorącą kremówką i odstaw na pięć minut, tak aby czekolada zmiękła.
Dokładnie wymieszaj czekoladę z kremówką na gładką polewę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Wylej czekoladową polewę na wierzch biszkopta i rozprowadź równą warstwą.
Schowaj ciasto do lodówki, tak aby polewa zastygła.
Ciasto przed podaniem krój ogrzanym gorącą wodą nożem.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=0dBVEHJbILY
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz ewentualne zamienniki i wskazówki w uwagach pod przepisem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
197
kcal
Weglowodany:
17
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
13
g
Słowa kluczowe
czekoladowe ciasto z malinami, czekoladowy biszkopt z malinami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!