Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto marchewkowe z musem gruszkowym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne marchewkowe ciasto z musem z gruszek i bitej śmietany.
4.25
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
4
godziny
godzin
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
4
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Calories
224
kcal
Wyposażenie
Przepis na blachę o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto marchewkowe:
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
200
g
cukru
((1 szklanka) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
cynamonu
(mielonego )
4
jajka
(rozmiar L)
około 300
g
marchewki
((3 szklanki) drobno tartej )
3/4
szklanki
oleju
(180 ml)
składniki na mus gruszkowy:
3-4
gruszki
( - moje miały w sumie 780 g)
3
łyżki
soku z cytryny
50
g
cukru
((1/4 szklanki) - lub smaku)
120
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej - użyłam 30 %)
2
łyżeczki
żelatyny
( plus trochę wody)
Instrukcja
Jak zrobić mus gruszkowy do ciasta marchewkowego
Najlepiej zacząć od wstępnego przygotowania musu gruszkowego.
Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
3-4 gruszki
Przełóż gruszki do rondelka, dodaj cukier, sok z cytryny oraz odrobinę wody - gotuj aż gruszki zmiękną i się rozpadną.
50 g cukru,
3 łyżki soku z cytryny
Zmiksuj owoce, albo porządnie rozgnieć widelcem - schłodź w lodówce (ja je zrobiłam dzień wcześniej).
Jak zrobić ciasto marchewkowe
Zmiksuj razem jajka, olej i cukier.
200 g cukru,
4 jajka,
3/4 szklanki oleju
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Dodaj tartą marchewkę i wymieszaj łyżką - jeśli ciasto jest za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
około 300 g marchewki
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wylej ciasto do formy.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Marchewkowe ciasto z musem gruszkowym - wykończenie
Dokończ mus gruszkowy.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do schłodzonych gruszek i delikatnie wymieszaj.
120 ml śmietany kremówki
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej ją chwilę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - tak aby była płynna.
2 łyżeczki żelatyny
Dodaj do żelatyny 1-2 łyżki musu z gruszek i wymieszaj, a następnie przelej całość do reszty musu i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż mus na ostudzone ciasto i wyrównaj powierzchnię.
Schłodź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
224
kcal
Weglowodany:
26
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
12
g
Słowo kluczowe
ciasto z musem gruszkowym, marchewkowe ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!