Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto marchewkowo-brzoskwiniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym i kremem z mascarpone.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
230
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczeniu
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1,5
łyżeczki
mielonego cynamonu
0,5
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
180
ml
oleju
4
jajka
( - rozmiar L)
200
g
cukru trzcinowego
((1 szklanka) )
125
g
dżemu brzoskwiniowego
( Stovit (pół szklanki) )
300
g
marchewki
((około 5 dużych sztuk) drobno tartej )
składniki na krem mascarpone
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
250
g
serka mascarpone
(zimnego )
125
g
dżemu brzoskwiniowego
( Stovit (pół szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marchewkowe z dżemem brzoskwiniowym
W jednej misce zmieszaj razem olej, jajka, dżem oraz cukier.
180 ml oleju,
4 jajka,
200 g cukru trzcinowego,
125 g dżemu brzoskwiniowego
W drugiej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczeniu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Dodaj tartą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
300 g marchewki
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować krem zmiksuj serek mascarpone z dżem.
250 g serka mascarpone,
125 g dżemu brzoskwiniowego
Ubij śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone z dżemem i miksuj do połączenia.
250 ml śmietany kremówki
Wyłóż krem na ciasto.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Calories:
230
kcal
Weglowodany:
20
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!