Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto na mleku skondensowanym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie puszyste ciasto z mlekiem skondensowanym.
4.14
z
92
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
9
Kalorie
367
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o długości około 25 cm, albo tortownica o średnicy 20 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z mlekiem skondensowanym
250
g
słodzonego mleka skondensowanego
((około 2/3 szklanki) w temperaturze pokojowej)
200
g
masła
(miękkiego)
4
jajka
(rozmiar L - w temperaturze pokojowej)
200
g
mąki pszennej
((1 i 1/3 szklanki))
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
(lekko czubata )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym
Miękkie masło zmiksuj razem z mlekiem skondensowanym na puszystą masę.
200 g masła,
250 g słodzonego mleka skondensowanego
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
200 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
4 jajka
Na koniec wsyp mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników. Nie miksuj za długo go może ci potem wyjść zakalec.
Przelej ciasto do foremki do pieczenia o długości około 25 cm.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
367
kcal
Weglowodany:
29
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
24
g
Słowo kluczowe
ciasto na mleku, mleczne ciasto, proste ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!